Cum a fost „înfrânt” Covid-19 în universităţile de stat din Iași

0
1186

Universităţile din Iaşi au testat cu succes sistemul hibrid în prima lună de activitate cu prezenţa parţială a studenţilor în sălile de curs, în contextul pandemiei COVID-19, scrie Ziarul de Iași.

Rectorii celor cinci universităţi de stat spun că numărul de cazuri în rândul personalului şi al studenţilor a fost unul care a putut fi ţinut sub control. Nu a fost declarat niciun focar activ în campus, sau la sediul vreunei facultăţi, de către Direcţia de Sănătate Publică, iar cazurile de infectare s-au raportat în cazul persoanelor care au luat virusul în comunitate sau în familie, nu la cursuri sau în cămin. Una din universităţi deţine şi un „record” doar două cazuri. Conform unei centralizări a „Ziarului de Iaşi”, 218 persoane – cadre didactice, studenţi sau personal administrativ, de la toate universităţile din Iaşi, s-au infectat în prima lună de activitate, sub 1% din totalul angajaţilor şi studenţilor instituţiilor de învăţământ superior aflaţi acum în capitala Moldovei. Dacă am avea o astfel de incidenţă şi în rest, am putea sta liniştiţi în privinţa pandemiei.

Situaţia din fiecare universitate şi măsurile speciale luate, ce pot fi exemple pentru alte organizaţii, în rândurile de mai jos:

La Arte, doar două cazuri

Cele mai puţine cazuri din Iaşi au fost înregistrate până acum la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi, unde rectorul, prof.dr. Aurelian Bălăiţă, explică faptul că semestrul final din anul universitar trecut, desfăşurat exclusiv online, a fost o bună pregătire pentru activitatea de după 1 octombrie. Acesta a precizat faptul că cele 2 cazuri reprezintă personal administrativ de la Facultatea de Facultatea de Arte Vizuale şi Design şi că DSP a fost informat, fiind luate toate măsurile de protecţie sanitară. „Activitatea s-a desfăşura în condiţii destul de bune pentru că ne-am pregătit din timp. Cursurile se desfăşoară şi acum în variantă hibrid, activităţile teoretice se desfăşoară preponderent online, cele practice, cu asigurarea distanţei şi a celorlalte măsuri sanitare, se desfăşoară faţă în faţă. Am avut săptămâna trecută o suită de manifestări şi activităţi didactice prilejuite de aniversarea a 160 de ani de la înfiinţare şi nu am avut nicio problemă legată de pandemie, care să ne perturbe programul”, a declarat prof.dr. Aurelian Bălăiţă.

UMF, niciun caz grav la studenţi sau profesori

La polul opus se află Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, care are cele mai multe cazuri confirmate – aproape 100 la studenţi şi 9 la cadre didactice, în contextul în care studenţii UMF merg, în grupe mici, şi în spitale pentru activitatea practică „la patul bolnavului”. Rectorul UMF Iaşi, prof.dr. Viorel Scripcariu, a explicat că toate cursurile se desfăşoară seară, pe platforma online, după ora 17, iar în timpul zilei în grupe mai mici activitatea de seminarii are loc în amfiteatre, pe principiul 20 de persoane într-un amfiteatru cu capacitatea de minimum 100. În ceea ce priveşte activitatea practică în spitale, grupele sunt împărţite în trei: o treime dintre studenţi merg în spitale, prin rotaţie, o treime participă la discuţii în amfiteatre, prezentări de cazuri clinice, în timp ce o treime are activitate de simulare şi prezentări online. „Noi ne descurcăm bine deocamdată. Avem toate cursurile online şi avem activitate pur hibridă. Grupele care merg în spitale sunt foarte mici, maximum 10, iar doar online se fac acele discipline care permit asta şi unde nu este implicată activitate practică. Studenţii noştri nu pot învăţa doar online, nu există medic cu diplomă obţinută online. Cele 100 de cazuri nu mi se par multe în condiţiile în care sunt în total 12.000 de studenţi, rezidenţi, pe lângă cadre didactice şi angajaţi care fac activitate constantă”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu. Acesta a explicat că, din cele 100 de cazuri, 60 au ieşit deja din izolare, nu au fost cazuri grave şi nici focare, doar unele serii unde au fost depistate 2-3 cazuri au fost trimise pentru o perioadă online.

Reţeta TUIASI, cerută şi de alte universităţi

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) a gestionat cât de bine a putut situaţia pandemiei încă de la debutul anului universitar. Astfel, conducerea Politehnicii subliniază că a înregistrat mult mai puţine cazuri de îmbolnăvire decât erau pregătiţi să gestioneze, iar situaţia este monitorizată zilnic, atât în ceea ce priveşte cazurile confirmate în rândul cadrelor didactice şi a personalului, dar şi în rândul studenţilor. Rectorul TUIASI, prof.dr. Dan Caşcaval, subliniază faptul că, deşi se aştepta ca numărul de cazuri de îmbolnăvire înregistate în campusul studenţesc să fie mai mare, cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat de fapt în rândul studenţilor ieşeni, care locuiesc acasă. „Noi suntem informaţi zilnic de către medicul de la Medicina Muncii, ştim în permanenţă situaţia cazurilor confirmate, atât a personalului, dar şi a studenţilor. În acest moment avem doar 10 cazuri confirmate, dintre care sunt doar trei studenţi. Numărul maxim de studenţi confirmaţi pe care l-am avut de la începutul anului universitar a fost 9, deşi avem în campus aproximativ 4.500 de studenţi, iar la şcoală, pentru că sunt şi cei din Iaşi, vin în jur de 5.600. Dintre cei nouă confirmaţi în acel moment, doar doi erau din campus. Deci suntem bucuroşi să constatăm că studenţii care sunt cazaţi la noi respectă regulile. Nu am avut mai mult de doi sau trei studenţi izolaţi”, explică Dan Caşcaval.

Universitatea Tehnică pregătise un întreg cămin pentru eventualele cazuri de îmbolnăvire, T16, însă nu au fost utilizate mai mult de câteva camere. În acest moment însă, în acest cămin, nimeni nu se află în izolare sau carantină, ultimele cazuri fiind în rândul studenţilor ieşeni. Faptul că numărul de îmbolnăviri înregistrate de la începutul anului este unul foarte mic, mai multe universităţi din ţară, conform rectorului, au cerut regulamentele interne impuse de către Politehnică şi modul de gestionare a cazurilor pentru a le adapta pe ale lor. În total, TUIASI a avut 20 de angajaţi şi 15 studenţi infectaţi cu COVID-19.

La USAMV, profesorii lucrează dublu cu grupe mai mici

Agronomia tocmai a primit weekendul trecut „schimbul II” de studenţi, cei din ani mai mari, în timp ce studenţii din primii doi ani, care au stat deja 7 săptămâni la cursuri la Iaşi, au plecat acasă. Rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, prof.dr. Gerard Jităreanu, a explicat că în total au fost 4 cadre didactice confirmate pozitiv, 11 au fost în total în izolare, 10 din rândul personalului administrativ, iar în rândul studenţilor au fost în total 11 cazuri. Politica USAMV a fost ca orice angajat care simte că are simptome să se izoleze acasă, iar dacă îşi face testul COVID-19 să fie decontat de către universitate, pentru a nu risca apariţia unor focare. „Dacă mă uit la ce se întâmplă în ţară, aş zice că nu stăm chiar rău, am luat toate măsurile şi ne străduim zilnic să ţinem pasul şi să fim cât se poate de precauţi. Din punct de vedere academic, eu zic că suntem aproape de nivelul obişnuit – facem laboratoarele «onsite», iar restul online”, a declarat prof.dr. Gerard Jităreanu. Acesta a explicat că profesorii USAMV s-au solidarizat cu situaţia actuală şi toate grupele mai mari de 20 de studenţi au fost împărţite în grupe mai mici şi cadrele didactice fac ore cu fiecare subgrupă, fără a solicita nimic în plus, deşi în multe situaţii munca devine aproape dublă.

La UAIC, decizia suspendării seminariilor a fost una inspirată

La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a fost un număr redus de cazuri de COVID-19 de la 1 octombrie încoace, 32 în rândul personalului didactic şi nedidactic, 15 în rândul studenţilor, dintre care activi mai sunt 5, respectiv 9. UAIC însă este singura universitate din Iaşi care a schimbat din mers felul de desfăşurare a activităţii didactice. După ce la începutul anului universitar facultăţile au putut să decidă cum îşi organizează activitatea şi o parte au decis ca seminariile să se facă faţă în faţă, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară, Senatul UAIC a decis să mute şi activitate seminariilor în online. „Partea bună este că încercăm şi, în bună măsură, reuşim să ne ferim de virus. Tot partea bună este că profesorii şi studenţii s-au acomodat cu predarea, cu activităţile didactice online. Partea neplăcută este că uneori mai pică platformă dacă e suprasolicitată, dar se remediază rapid, şi tot neplăcut este că faptul că lipseşte contactul direct, nemijlocit, care transmite altfel informaţia, se receptează altfel nevoia studentului de a învăţa”, a explicat prof.dr. Tudorel Toader. Momentan, la UAIC au rămas în online cursurile şi seminariile, faţă în faţă se fac laboratoarele, lucrările practice, îndrumările de teze de doctorat, de licenţă şi consultaţiile oferite studenţilor. În cămin, spune rectorul, unde s-au pierdut cam 1.500 de locuri prin reducerea numărului de persoane dintr-o cameră, nu au fost probleme majore şi nici incidente. În momentul de faţă se află 9 studenţi ai UAIC în izolare, dar toţi dintre ei se află la domiciliu, nu în cămine.