Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat o nouă misiune umanitară derulată în sprijinul Muntenegrului și Macedoniei de Nord care se confruntă cu noul tip de Coronavirus.
„Comisia Europeană, prin Centrul European de Coordonare a Răspunsului la Urgențe (ERCC) a dispus disponibilizarea unor materiale de protecție personală din rezerva rescEU, constituită în România, pentru a fi distribuite către Muntenegru și Macedonia de Nord. Rezerva de contramăsuri medicale rescEU pentru situația generată de COVID-19, constituită în România, a fost achiziționată de către țara noastră pe baza unui grant în valoare de 10 milioane € , semnat cu Comisia Europeană, prin Direcția Generală Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene – DG ECHO”, se arată în postarea DSU publicată pe pagina de Facebook.
Președinta Comisiei Europene a apreciat gestul de solidaritate al României: „Uniunea Europeană își sprijină vecinii în vremuri grele. Astăzi mobilizăm echipament medical din rezerva strategică RescEU pentru Muntenegru și Macedonia de Nord.”
Astfel, în data de 31.03.2021, un transport cu 102.000 măști de protecție FFP 2 și 150.000 măști de protecție FFP 3 a plecat către Muntenegru și Macedonia de Nord, în sprijinul autoritatilor din cele două țări, pentru combaterea efectelor pandemiei generată de Covid-19, consemnează CaleaEuropeană.ro.
La acest moment, Convoiul umanitar a ajuns la destinație, urmând că în cursul zilei de astăzi să descarce materialele. Transportul măștilor de protecție s-a realizat cu un convoi aparținând Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), respectiv Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Arad.
Costurile eligibile de transport vor fi rambursate în proporție de 100% de către Comisia Europeană, prin Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii.
Reamintim că după izbucnirea pandemiei de COVID-19, România a fost primul stat UE care a găzduit rezerva strategică medicală, țara noastră trimițând apoi în țări precum Italia, Spania și Lituania stocuri de măști de protecție pentru a ajuta aceste state să gestioneze efectele pandemiei.
Gestul României a fost salutat și oferit drept exemplu de solidaritate atât de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cât și de comisarul european Janez Lenarčič.