În Spania va fi testată săptămâna de lucru de patru zile

0
228

Guvernul spaniol a aprobat un proiect-pilot, în cadrul căruia mai multe companii vor trece la o săptămână de lucru de patru zile, iar salariul angajaților va rămâne același. Nu s-a stabilit, deocamdată, ce companii vor participa la aceasta, dar cu siguranță printre acestea se vor număra şi producători industriali.

Proiectul se va derula pe o perioadă de 3 ani. În timpul experimentului, companiile vor primi plăți de la stat pentru a face tranziția mai ușoară. Plățile vor scădea în timp și, până la sfârșitul pilotului, companiile vor trebui să renunțe complet la subvenții.

Ideea reducerii săptămânii de lucru de la 40 la 32 de ore a fost exprimată şi înainte, însă abia acum a primit sprijin decisiv datorită pandemiei de COVID-19 și a măsurilor de carantină cauzate de coronavirus.

Potrivit guvernului spaniol, citat de presa internațională, săptămâna de lucru de patru zile va face programul angajaților mai flexibil, iar acest lucru, la rândul său, va uşura sistemul de transport și va permite oamenilor să aibă mai puţine contacte. În schimb, angajații vor avea mai mult timp pentru comunicarea cu rudele, hobby-urile personale sau pentru dezvoltarea unei afaceri proprii.