Într-o postare pe pagina sa oficială de facebook, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor și președintele PNL Iași, Costel Alexe, atrage atenția asupra unei realități triste.
România, una dintre ţările cu cele mai bogate resurse de gaze naturale din Europa, are conectată la reţea doar 36 % din populaţie, în timp ce Ungaria, spune ministrul, o țară fără zăcăminte semnificative de gaze naturale, are peste 90% din populaţie conectată la reţeaua de gaze.
Ministrul Mediului, împreună cu directorul general al SNTGN TRANSGAZ, Ion Sterian și secretarul de stat la SGG, Lucian Rusu, a avut astăzi (13.07.2020) o întâlnire de lucru cu Prefectul Județului Iași, Marian Grigoraș, primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica și primarii din județul Iași pe tema extinderii și înființării de rețele de gaz.
Ministrul a precizat că obiectivul principal al Guvernului Orban, așa cum a fost asumat și în Planul Național de Investiții și Relansare al Economiei – Reclădim România, este ca, până în 2027, 70% din gospodării să fie racordate la rețeaua de gaze.
“Iașul are aproximativ 930.000 de locuințe, dintre care doar 440.000 racordate la rețeaua publică de gaze naturale, în timp ce 290.000 utilizează butelia ca principal mijloc pentru prepararea hranei, iar 188.000 utilizează combustibil solid” – informează ministrul.
Județul Iași, a precizat acesta, va beneficia de o extindere a magistralelor de gaze dinspre Botoșani și Vaslui, pe doua noi tronsoane care să acopere zona de nord-est și sud-est a județului, detaliile urmând să fie discutate și cu autoritățile locale.
“Cu siguranță gazele naturale nu sunt soluția pe termen lung, dar pentru următorii ani, până când România va dezvolta suficientă energie verde și nepoluantă, facilă tuturor locuitorilor din rural și urban, trebuie să acceptăm că racordarea locuințelor la gaze naturale, alături de racordarea la apă potabilă, canalizare, energie electrică, sunt indicatori clari privind calitatea vieții într-o comunitate locală, într-un județ sau într-o țară dezvoltată” – a încheiat ministrul.