Comisia Europeană a lansat un site dedicat demontării miturilor și combaterii dezinformărilor privind pandemia de coronavirus

0
778

Comisia Europeană a lansat luni o secțiune dedicată luptei împotriva dezinformării în ceea ce privește pandemia de coronavirus, furnizând materiale pentru a demonta mituri și a facilita verificarea factuală, iar secțiunea fiind disponibilă în cadrul website-ului dedicat răspunsului UE la coronavirus.

Decizia a fost anunțată după ce vicepreședintele Comisiei Europene pentru valori și transparență, Vera Jourova, a organizat, pe 27 martie, o teleconferință cu reprezentanți ai Google, Facebook, Twitter, Microsoft, Mozilla și ai asociației comerciale EDiMA, pentru a primi informații actualizate cu privire la răspândirea dezinformării legate de pandemia de coronavirus.

Platformele, toate semnatare ale Codului de bune practici privind dezinformarea, au informat că măsurile luate în ultimele săptămâni au contribuit la accesul sporit la informații oficiale (cum ar fi cele publicate de OMS sau de autoritățile naționale de sănătate), precum și la retrogradarea și eliminarea conținutului dăunător. Platformele au confirmat că există un flux constant de informații false și dăunătoare, în principal legate de sănătate, pe care le elimină în număr mare. În mod similar, acestea au pus în aplicare măsurile de eliminare a anunțurilor legate de echipamente de protecție, precum măștile. Cu toate acestea, există lipsuri în aplicarea pe deplin a acestor noi politici.

Vicepreședinta a îndemnat întreprinderile să facă schimb de date relevante cu cercetătorii, cu verificatori ai veridicității informației (fact-checkers), precum și să colaboreze cu autoritățile din toate statele membre și să facă schimb de modele de conținut eliminat, inclusiv cu Comisia.

În urma acestei discuții, vicepreședinta Jourová a salutat ”măsurile ferme luate de platforme și sprijin abordarea axată pe facilitarea accesului la surse oficiale și, în același timp, pe eliminarea conținutului dăunător și a practicilor abuzive sau înșelătoare”.

În paralel cu noua platformă, lansată de Comisia Europeană, Serviciul European de Acțiune Externă conitnuă să desfășoare activități de analizare și expunere a dezinformării cu privire la pandemie, provenită de la actori și surse externe.

Până acum au fost identificate peste 110 cazuri de dezinformare cu privire la coronavirus provenite din surse media pro-ruse, potrivit unui raport elaborat de Serviciul European de Acțiune Externă, instituție aflată în subordinea Înaltului Reprezentant al UE Josep Borrell.