Pedro Castillo, învingător în alegerile prezidenţiale din Peru

0
319

Candidatul stângii radicale Pedro Castillo a fost proclamat luni câştigător al alegerilor prezidenţiale din Peru de către autoritatea naţională electorală, la mai bine de o lună după cel de-al doilea tur de scrutin dintre el şi candidata dreptei populiste Keiko Fujimori, relatează AFP.

”Îl declar preşedinte al Republicii pe José Pedro Castillo Terrones”, a declarat preşedintele Juriului naţional al alegerilor (JNE), Jorge Luis Salas, în cadrul unei scurte ceremonii virtuale.

Autoritatea electorală responsabilă cu examinarea contestaţiilor a confirmat astfel rezultatele date în urmă cu câteva săptămâni de Organismul naţional pentru procesul electoral (ONPE).

La sfârşitul numărării a 100% din buletinele de vot, ONPE l-a declarat câştigător pe Pedro Castillo, în vârstă de 51 de ani, cu 50,12% din voturi, în timp ce rivala sa Keiko Fujimori, în vârstă de 46 de ani, a obţinut 49,87%.

Potrivit rezultatelor validate de JNE, Pedro Castillo a câştigat cu 44.263 de voturi în faţa fiicei fostului preşedinte Alberto Fujimori.