Clinica Marelui Ars nu are paturi libere. Pacienții sunt transferați în alte orașe

0
262

Iaşul nu mai poate primi mari arşi. O femeie cu arsuri foarte grave pe 60% din suprafaţa corpului a fost transferată ieri la clinica de arşi de la Bucureşti. Paturile de Terapie Intensivă de la Clinica Marelui Ars de la Iaşi sunt ocupate în acest moment în proporţie de 100%. Pentru unul dintre cazurile din acest weekend, coordonatoarea SMURD UPU, Diana Cimpoeşu, a fost nevoită să sune la Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă pentru a cere ajutorul clinicilor din ţară.

„Este vorba despre o femeie de 47 de ani, căreia i-a ars casa. Femeia prezenta arsuri extrem de grave pe 60% din suprafaţa corpului. Am reuşit în noaptea de sâmbătă spre duminică să realizăm transferul pacientei cu ajutorul SAJ la Bucureşti, pentru că la Iaşi paturile destinate terapiei intensive de la Marele Ars sunt complet ocupate“, a declarat Diana Cimpoeşu.

Un alt caz adus la Iaşi a fost al unui bărbat de 44 din Vaslui, victimă a unui incediu produs în garsoniera unde locuia, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

„Acesta a fost adus sâmbătă de la Vaslui. Avea arsură prin flacără de gradul 1,2,3, pe aproximativ 8% din corp. Pacientul prezenta şi arsură de căi aeriene. A fost internat la Clinica de Chirurgie Plastică şi Recuperatorie necesitând intubaţie pentru protecţia căii aeriene. În cazul său a fost liber un pat, pentru că nu se încadra în categoria marilor arşi“, a declarat Diana Cimpoeşu.

Un al treilea caz este al unei femei de 72 de ani, din Paşcani, care şi-a turnat din greşeală apă clocotită peste ea. Femeia a suferit arsuri de gradul 1 şi 2 pe 15% din suprafaţa corpului. Iniţial, medicii au intenţionat să o transfere pe pacientă la clinica din Braşov.

„Am renunţat la acest demers pentru că prognosticul este unul bun, fără necesitate de admisie în terapie intensivă. Deci nu se încadra la marele ars. În cazul persoanelor cu arsuri de până la 20% din suprafaţa corpului, situaţia stă în felul următor: acestea, odată vindecate sunt externate. Tratamentul din spital este mai scurt în aceste cazuri, iar paturile destinate acestor pacienţi se eliberează mai repede. În cazul marilor arşi, aceştia necesită terapie intensivă de lungă durată după operaţie. La Iaşi nu există decât cinci astfel de paturi şi toate sunt ocupate“, a mai declarat Diana Cimpoeşu.