Asociația Euronest încearcă să scape de amenda de 60.000 de lei pentru licitația suspectă privind achiziția spitalului mobil de la Lețcani

0
1534

Un raport al Curții de Conturi asupra achiziției de la spitalul mobil Lețcani a ajuns pe masa judecătorilor. Asociația Euronest a contestat în instanță raportul făcut de Curtea de Conturi despre procedura privind licitația de 10,4 milioane de euro. Inspectorii Curții au constatat numeroase nereguli la licitația de atribuire și au aplicat o sancțiune de 60 de mii de lei. Între timp, spitalul este închis, instalațiile electrice sunt defecte și căldura nu funcționează și se caută o altă firmă care să verifice dezastrul lăsat în urmă de turcii de la SDI Global, consemnează bzi.ro.

Cea mai importantă investiție din sănătate în Iași, în perioada de pandemie COVID-19, continuă să stârnească controverse. După ce a rămas închis pentru încă o lună, spitalul mobil de la Lețcani a ajuns să fie disputat și în instanță. Recent, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest a cerut magistraților de la Curtea de Apel să anuleze decizia luată de inspectorii Curții de Conturi legată de licitația suspectă de la Lețcani. Inspectorii au constatat numeroase nereguli legate de achiziția pentru unitatea medicală, Euronest fiind penalizată cu 60 de mii de lei. Iar asta nu este singura problemă care a apărut acum la unitatea medicală mobilă de la marginea municipiului Iași. Spitalul cumpărat în mandatul lui Maricel Popa a devenit o adevărată bătaie de joc, echipamentele tehnice fiind defecte.

Sancțiune contestată în instanță de Asociația Euronest

Nemulțumită de penalitatea impusă de Curtea de Conturi, Asociația Euronest, condusă de Alina Popa, a cerut anularea acesteia în instanță. Deși controlul a avut loc în toamna anului trecut, dosarul a ajuns abia acum în fața magistraților. Documentul a fost înregistrat la Curtea de Apel în data de 22.03.2021. În cursul anului trecut, inspectorii au constatat că nu a existat o strategie a achiziției publice a spitalului și, respectiv, a modului de gestionare ulterioară punerii în funcțiune.

În plus, nu au fost prezentate înscrisuri prin care să se susțină modul în care s-a procedat la identificarea riscurilor alocării și utilizării resurselor financiare. Curtea a constatat și faptul că au fost nereguli la respectarea contractului, existând riscul ca plățile efectuate să depășească valoarea în lei a contractului de furnizare. În aceste condiții s-a ajuns la o sancțiune de 60 de mii de lei. Mai mult, comisia de licitație a fost constituită ilegal, alt aspect semnalat de Curtea de Conturi.

Dezastru în containerele de la spitalul mobil Lețcani

Problemele de la spitalul mobil Lețcani nu au fost semnalate doar de Curtea de Conturi. Un raport al Corpului de Control al Ministrului Sănătății a scos la iveală și nereguli legate de funcționarea echipamentelor medicale și a celor tehnice. Spitalul s-a închis în urmă cu două luni, iar de atunci a rămas cu ușile ferecate. În plus, autoritățile au decis ca unitatea să rămână în continuare închisă până la finalul lunii aprilie 2021. Șefii adiministrației județene au și motivat de ce au ajuns la o asemenea decizie.

Află detalii AICI.

Construirea spitalului mobil Covid de la Lețcani este anchetată de procurori

În luna august 2020, în urma unor articole apărute în presa locală, organele de cercetare penală s-au sesizat din oficiu și au deschis un dosar penal in rem pentru a stabili modul în care a fost achiziționat și construit spitalul mobil Covid de la Lețcani. Ancheta este în desfășurare și, ulterior, procurorii vor lua măsurile care se impun. Procurorii au ridicat mai multe documente de la Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Euronest privind contractul de achiziție pentru construirea spitalului modular. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest a fost înființată în 2008, de consiliile județene Iași, Bacău, Botoșani, Neamț, Suceava și Vaslui pentru implementarea de proiecte la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est.

Se caută o firmă care să repare instalațiile aduse de firma turcă

Spitalul a fost închis din cauza defecțiunilor apărute la instalația electrică și la cea termică. Practic, echipamentele livrate de firma turcă SDI Global LLC nu au fost conforme, iar la câteva săptămâni de la darea în folosință au cedat. În aceste condiții, se va apela la o firmă care să verifice toate instalațiile electrice și tehnice de la unitatea medicală, deși acest lucru ar fi trebuit să cadă în sarcina furnizorului turc SDI Global. Firma turcă a încasat cele 10,4 milioane de euro, însă nu s-a mai ocupat corespunzător de mentenanța echipamentelor. Astfel, acestea au cedat periodic, până când s-a ajuns la concluzia că riscul de a ține bolnavi în containerele respective este destul de mare.