„Artă și tehnologie”, tema de anul acesta a celebrului festival internațional FITPTI, organizat de Teatrul „Luceafărul” din Iași. Bugetul evenimentului va fi de un milion de lei

0
67

Ediția 2021 a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași, organizat de Teatrul „Luceafărul”, va fi marcată de tema „Artă și tehnologie”. De precizat că, încă de la prima lui ediție, evenimentul a fost individualizat pe fiecare secvență calendaristică a lui, pentru a-l menține proaspăt și surprinzător. Festivalul a reușit să se impună și astfel în atenția comunității, atât a celei naționale, cât și a celei internaționale, potrivit bzi.ro.

Încă de la prima lui ediție (2008), Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI) a avut în fiecare an câte o temă. Ideea curatorială a fost de a individualiza evenimentul pe fiecare secvență calendaristică a lui, de a-l menține proaspăt și surprinzător. Festivalul organizat de Teatrul „Luceafărul” din Iași a reușit să se impună și astfel în atenția comunității, atât a celei naționale, cât și a celei internaționale, reunind în program forme de artă scenică foarte diverse, realizate de creatori de pe toate meridianele lumii (America de Nord, America de Sud, Europa, Asia, Australia, Noua Zeelandă), mulți dintre ei aflați pentru prima oară în România, exclusiv la Iași.

Experții internaționali, din cadrul Asociației Europene a Festivalurilor, cu sediul la Bruxelles, au acordat festivalului ieșean label-ul „Festival remarcabil”

Experții internaționali, din cadrul Asociației Europene a Festivalurilor, cu sediul la Bruxelles, au acordat festivalului ieșean label-ul „Festival remarcabil”.

„În 2020, pandemia cu noul Coronavirus a zădărnicit planurile celor mai multe festivaluri din întreaga lume. Și în aceste condiții dificile, FITPTI a continuat anul trecut oferind publicului un mix de spectacole live (indoor, outdoor), on-line și radiofonice, reunite într-un program dens sub semnul «avarie pandemică», cu participări din 10 țări (Germania, Austria, Italia, Japonia, Rusia, Marea Britanie, Franța, Georgia, Islanda, România), în condiții de subfinanțare. FITPTI a fost unul dintre cele câteva, foarte puține, reuniuni de gen care au avut loc în 2020 la nivel internațional, cele mai multe festivaluri de artele spectacolului fiind amânate sau anulate”, arată Oltița Cîntec, curatorul FITPTI și directorul artistic de la „Luceafărul”.

Pentru 2021, FITPTI își propune să se concentreze „asupra unei tendințe evidente în ultimele decenii, care s-a accentuat în pandemie”

Astfel, pentru 2021, FITPTI își propune să se concentreze „asupra unei tendințe evidente în ultimele decenii, care s-a accentuat în pandemie: raportul dintre artă și tehnologie. Focusul festivalului care va avea loc, ca întotdeauna, la începutul lui octombrie, îl va constitui relația estetică dintre real și virtual, dintre creativitatea artistică și cea științifică. Esteticile actuale vorbesc despre o estetică a post-umanului, despre utilizarea subtilă a inteligenței artificiale în zona performativă, așa că despre asta va fi vorba cu precădere în ediția a XIV-a a FITPTI”, mai transmite teatrologul Oltița Cîntec.

Pe de altă parte, ea precizează că împreună cu echipa de la „Luceafărul” se lucrează încă de anul trecut „la mai multe scenarii posibile, iar în funcție de contextul epidemiologic îl vom activa pe cel mai potrivit. Mai pot să vă spun că am în plan și un prolog estival, că vom avea și ateliere de scriere dramatică, expoziții, conferințe, lansări de carte și multe alte surprize. Ne bucurăm că noua administrație a județului demonstrează o înțelegere superioară a importanței evenimentelor culturale în viața cetățenilor și în dezvoltarea unei comunități și va asigura FITPTI o finanțare consistentă”, a punctat Oltița Cîntec, directorul artistic de la „Luceafărul„. Consiliul Județean Iași (CJI) este finanțatorul Teatrului „Luceafărul” și a promis alocarea unui milion de lei pentru acest festival.