Alexandru Muraru: De ce este important Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară, proiect susținut de administrația liberală

0
748

Bolile cardiovasculare provoacă peste o treime din decesele înregistrate în România, arată un raport al State of Health in the EU – România din 2021, care arată că principala cauză de mortalitate, reprezentând peste 19% din totalul deceselor este boala cariacă ischemică, provocând o rată a mortalității de peste două ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene. Astăzi, România ocupă locul al treilea în Europa în privința numărului deceselor cauzate de boli cardiovasculare iar cea mai mare incidență a acestor boli este în regiunea Moldovei.

Președintele PNL Iași, deputatul Alexandru Muraru, a declarat că investițiile în sistemul de sănătate sunt prioritate zero pentru liberali, contând pe pașii făcuți deja de către conducerea Consiliului Județean Iași în cadrul proiectului de reabilitare și modernizare a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Sf. Maria Iași și de către Guvernului Ciucă în cadrul proiectul Spitalului Regional de Urgență Iași, astfel încât anul acesta să poată avea loc licitația pentru construire iar lucrările efective să înceapă în 2023.

Nu mai departe de finalul lunii martie, Consiliul Județean Iași a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru construirea și dotare institutului regional și a depus cererea de co-finanțare prin fondurile Planului Național de Redresare și Reziliență.

“Participăm în mod regulat la întâlnirile informale alături de parlamentari de Iași, reprezentanți ai Guvernului, conducerea Consiliului Judeţean, reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est și conducerea Institutului “Prof. Dr. George Georgescu” Iași, pentru a menține o imagine clară asupra proiectului și a pașilor pe care urmează să îi facem, fiecare dintre noi. Realizarea acestei investiții reprezintă o șansă la viață a tinerilor și copiilor nou născuți, cu malformații cardiace, a celor care sunt nevoiți să aștepte mai bine de doi ani investigațiile de specialitate sau intervenția chirurgicală”, a declarat Alexandru Muraru.

Proiectul IRMC, cu o valoare de aproximativ 330 milioane euro va fi realizat în comuna Miroslava și se va întinde pe o suprafață de aproximativ 12 hectare. Institutul Inimii va avea 500 de paturi și 19 săli de operație, inclusiv chirurgie cardiacă pediatrică. Investiția mai cuprinde un centru de cercetare, un hotel pentru vizitatori, clădiri tehnice, grădiniță, parcări subterane și supraterane.