Administrațiile liberale nou alese duc promisiunile la nivel de realizări. Se pun în mișcare parcurile industriale.

0
371

Ani la rând, fosta administrație a Consiliului Județean Iași, alături de camarila primarilor PSD din centrele urbane ale județului, au ținut în stare de inerție economia locală prin lipsă de inițiativă decizională. Efortul investițional a fost, practic, inexistent la finalul mandatului 2016 – 2020, punct în care Iașul nu a bifat niciun proiect cu potențial rezultat economic viitor.

Mai mult de atât, proiecte care se pretau la potențial economic și care să întoarcă profit în vistieria județului, începute cu mult înainte, au fost abandonate imediat, pe principiul că “nimic din ce au făcut alții nu e bun”. Exemple pot fi Parcul Industrial Lețcani sau Centrul Expozițional Moldova, ambele începute înainte de mandatul 2016 – 2020. Nici Aeroportul Iași nu a avut o soartă mai fericită, singurul interes aici fiind cel de acaparare politică.

Așa se face că, la finele mandatului lui Maricel Popa, Iașul a rămas doar cu promisiunile. Însă mai există un aspect aici: Popa a avut, alături de el, zeci de primari PSD, dar mai ales pe cei din zonele urbane, precum Pașcani și Podu Iloaiei, și o majoritate relativ confortabilă în Consiliul Județean, adică toate ingredientele necesare pentru aplicarea unei strategii de dezvoltare integrată. Atât Pașcaniul cât și Podu Iloaiei, au putut avea toată susținerea administrației județene pentru crearea unui mediu investițional, care să asigure locuri de muncă și venit la bugetul local/județean.

Pașcaniul și Podu Iloaiei, pe radarul investițiilor în parcuri industriale

Pașcaniul, altădată un pol activ industrial pe harta României, respectiv Podu Iloaiei, lăsat aproape într-un abandon administrativ, au acum șansa modernizării. Schimbarea de optică în dezvoltarea județului cât și la nivel local, face ca cele două orașe să fie prinse într-un plan ambițios, bazat pe relații instituționale între Consiliul Județean și administrațiile locale. La Pașcani, primarul Marius Pintilie a identificat deja un teren de peste 50 ha. pentru amplasamentul viitorului parc industrial.

Consiliul Județean Iași făcut deja demersuri pentru înființarea unor parcuri industriale în mai multe zone, printre care se evidențiază și Podu Iloaiei. Ambițiile sunt mari aici, după ce fosta administrație nu a reușit nici măcar să amenajeze o piață agroalimentară rudimentară. Noul primar, Ioan Alexa, este însă optimist și consideră că există potenţial pentru îndeplinirea unor obiective mari, având sprijinul Consiliului Județean Iași.

“Am analizat mai multe propuneri de amplasamente pentru un parc industrial în zona Pașcani. Pe lângă demersurile deja întreprinse la Lețcani, Holboca, Podu Iloaiei, Dumești și Deleni, operaționalizarea unui parc industrial la Pașcani rămâne la fel de importantă pentru a revitaliza economia locală. Printr-un parteneriat activ cu administrația municipală vom identifica soluții pentru a crea o infrastructură completă prin care să stimulăm investițiile și dezvoltarea de afaceri care să genereze locuri de muncă și creșterea veniturilor la bugetele locale”, a spus președintele CJ Iași, Costel Alexe.

De altfel, în ultima ședință a CJ Iași de luna trecută, s-a votat deja solicitarea de trecere a unor terenuri din domeniul public al orașului Podu Iloaiei și comunelor Dumești și Deleni în domeniul Consiliului Județean Iași pentru a putea demara construcția de parcuri industriale. Așadar, voința administrativă și politică există, uneori fiind nevoie de o schimbare de viziune, față de cum arătau lucrurile în anii anteriori.