A început Trojan Footprint 21: Militarii pentru operații speciale din SUA, România, Marea Britanie și alte șapte țări participă la un exercițiu în Marea Neagră

0
65

Comandamentul Operaţiilor Speciale din Europa al SUA a început luni exercițiul Trojan Footprint 21 la care se alătură militari participanți din țări NATO și partenere, inclusiv din România, a anunțat Comandamentul SUA pentru Europa și Africa, potrivit CaleaEuropeană.ro.

Exerciţiul are loc în cinci ţări, iar militarii participanți sunt din Bulgaria, Georgia, Germania, Muntenegru, Macedonia de Nord, România, Spania, Ucraina şi Marea Britanie.

Exerciţiul se desfășoară în perioada 3-14 mai şi are loc în conexiune cu manevrele americane din Europa, Defender Europe 2021.

Exercițiul Defender Europe 21 a început din nou, a anunțat luni Pentagonul într-un briefing de presă.

Exercițiul din acest an implică 26 de națiuni, inclusiv SUA, și în jur de 28.000 de forțe multinaționale concentrate toate pe consolidarea pregătirii operaționale și a interoperabilității între aliații și partenerii NATO.

Anul trecut, armata americană planificase pentru acest exerciţiu cea mai mare desfăşurare militară în Europa din ultimii 25 de ani, cu 20.000 de soldaţi trimişi din Statele Unite pentru a se alătura celor 9.000 de militari aflaţi deja pe continent.

Primele exerciţii practice vor începe în luna mai şi vor dura la finalul lunii iunie. Cele mai importante module ale exercițiului vor fi:

  • Swift Response – la începutul luni mai, incluzând operaţii aeriene în Estonia, Bulgaria şi România, cu peste 7.000 de militari din 11 ţări;
  • Immediate Response – la începutul lunii mai până la jumătatea lunii iunie, la care participă peste 5.000 de militari din opt ţări în 31 de poligoane în 12 ţări unde vor avea loc exerciţii cu trageri reale;
  • Saber Guardian – se va desfășura de la mijlocul lunii mai până la începutul lunii iunie, unde peste 13.000 de militari din 19 țări vor desfășura operațiuni de apărare împotriva incendiilor și aeriene și antirachete, plus o evacuare medicală la scară largă;
  • Command Post Exercise — în luna iunie, cu participarea a 2.000 de militari, comandamente din 14 ţări, de pe două continente, se vor antrena în planificarea şi conducerea operaţiilor militare întrunite.

Conectate cu Defender Europe 2021 vor fi și alte două exerciţii:

  • African Lion – de la jumătatea lunii mai până la jumătatea lunii iunie, la care vor participa 5.000 de militari din 24 de ţări, majoritatea din Maroc;
  • Steadfast Defender – de la jumătatea lunii mai până la finalul lunii iunie, fiind un exerciţiu nou al NATO pentru a demonstra capabilităţile Alianţei de a răspunde la o ameninţare pe scară largă.