Mesajul ministrului Costel Alexe pentru zeciștii ieșeni: “Peste 15-20 de ani voi veți fi cei care veți conduce România”

0
1783

Cei 50 de elevi din județul Iași care au reuşit să obţină nota maximă la evaluarea naţională, la care s-au adăugat cei 18 absolvenţi de liceu cu media 10 la bacalaureat au fost premiați în cadrul unei festivităţi organizate de Primăria Municipiului Iași și Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași joi, 9 iulie, în incinta Amfiteatrului Palas (Teatrul de Vară).

Premiile au fost oferite de primarul Mihai Chirica și Genoveva Farcaș, inspector școlar general al ISJ Iaşi. La eveniment a participat și Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

„Sunteți eroii generației voastre”

„Este un moment deosebit de fericit pentru orașul nostru și vreau să mulțumesc tuturor celor care ați pus umărul pentru ca Iașul să fie din nou pe cele mai înalte trepte ale clasamentului național în ceea ce privește performanța educațională. Este un lucru extraordinar pentru comunitatea noastră și vă felicit sincer pentru efortul pe care l-ați făcut. Fiecare generație are tendința să spună că este o generație de sacrificiu. Eu cred că voi sunteți cu adevărat cei sacrificați, voi sunteți eroii generației voastre, pentru că vă este sacrificată copilăria, modalitatea firească de a interacționa între voi, de a vă educa într-un mod firesc, de a vă comporta conform vârstei voastre, iar asta din cauza unor lucruri care nu stau în puterea noastră de a le îndepărta și mă refer aici la pandemia prin care trecem cu toții. Cu atât mai mult efortul vostru trebuie prețuit și cu atât mai mult trebuie să înțelegeți că voi sunteți speranța acestei țări”, a spus primarul Mihai Chirica.

Edilul și-a manifestat îngrijorarea față de starea generală a învățământului românesc, statisticile fiind alarmante în privința principalilor indicatori ai gradului de educație la nivelul întregii țări.

„Mă uit și citesc cu îngrijorare pe toate statisticile despre România și românul de rând, văd că avem o rată înaltă de analfabetism, de abandon școlar, decalaje între urban și rural, rate mici de promovabilitate. De aceea, îmi este foarte greu să spun dacă am făcut ceea ce trebuie pentru voi ca să rămâneți aici. Nimeni, dar absolut nimeni din cei care au condus această țară nu a făcut ceea ce trebuie. Voi trebuie să începeți să conduceți lumea, trebuie să vă asumați rolul vostru. La vârsta voastră, alții erau eroi și au scris pagini frumoase în istoria acestei țări. Fiți și voi eroii noștri! Scrieți pagini frumoase pentru țara noastă! Preluați-o, conduceți-o, transformați-o și faceți-ne să ne fie rușine pentru ceea ce n-am reușit să facem ca tinerii să rămână în această țară. Acesta este motivul pentru care educația este în primul plan în tot programul meu politic și administrativ”, a mai declarat primarul Iașului.

„Un eveniment sub semnul bucuriei unei reușite după ani de studiu”

La rândul său, inspectorul școlar general Genoveva Farcaș a subliniat importanța evenimentului pentru comunitate, acesta dovedind că școala ieșeană menține ridicate standardele de performanță.

„Este un eveniment al comunității ieșene în care, deopotrivă, profesorii și reprezentanții administrației locale valorizează educația de performanță, fiind conștienți că acești elevi sunt cetățenii de mâine ai acestei urbe. Evenimentul de astăzi nu este sub semnul notei 10, un număr desăvârșit, ci sub semnul bucuriei unei reușite după ani de studiu, după întâlnirea fericită cu profesori de vocație, după șansa de a avea alături părinți care i-au sprijinit pe tot parcursul vieții de elev. Este un moment care ne aduce în prim-plan o școală ieșeană de elită care, într-adevăr, mai are pași importanți de făcut pentru ca polarizarea dintre mediul urban și cel rural să nu mai existe. Pentru noi este un moment extrem de important, pentru că avem dovada muncii noastre ca profesori. Anul acesta avem 68 de medii de 10, fapt care ne plasează în topul județelor, cu atât mai mult cu cât aceasta este performanța cea mai bună din ultimii patru ani școlari. Dar elevii de nota 10 reprezintă doar o mică parte dintre absolvenții de gimnaziu din acest an care au confirmat prin rezultate foarte bune la evaluarea națională. Avem 1.200 de elevi care au obținut medii între 9 și 10 la această evaluare și 450 de note de 10 la matematică și limba română. Acest lucru nu este unul mărunt, fiind dovada muncii și dăruirii deopotrivă a elevilor, cât și a dascălilor noștri. Sper ca Iașul să continue cu aceste frumoase rezultate”, a spus Genoveva Farcaș.

„Va sta în puterea voastră să schimbați în bine Iașul, să schimbați în bine România”

Prezent la manifestare, Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a ținut să transmită premianților un mesaj de încurajare, asigurându-i că de priceperea și implicarea acestora în societate va depinde modul în care va arăta România de mâine.

„Evenimentul de astăzi este dovada vie a faptului că Iașul este un reper incontestabil pe harta educației din România. Aceste rezultate de care ne bucurăm cu toții sunt reverberațiile unui sport de echipă: voi, elevii, care ați obținut aceste note excelente, părinții voștri, care v-au susținut, și cei mai buni antrenori din această echipă, adică profesorii. În plus, mai avem nevoie și de administrații vizionare, de primari care s-au implicat și se implică să transforme vechile școli în școli europene cu condiții optime pentru procesul de învățământ. Peste 15-20 de ani voi veți fi cei care veți conduce România. Fie că veți alege să fiți parte a administrației publice locale, județene sau centrale, fie că veți vrea să fiți niște manageri excepționali în firme românești sau internaționale, fie că veți vrea să vă implicați în modelarea societății românești, în cadrul unor organizații neguvernamentale, va sta în puterea voastră să schimbați în bine Iașul, să schimbați în bine România”, a fost mesajul ministrului Costel Alexe.

Premii speciale pentru cele mai performante clase și școli

În cadrul evenimentului organizat în Amfiteatrul Palas au fost acordate și o serie de premii speciale.

Astfel, Premiul Special „Școala de 10” a fost acordat Colegiului Național Iași – unitatea școlară cu cel mai mare număr de medii de 10 la evaluarea națională la nivel national (17 elevi), în timp ce Premiul Special „Clasa de 10” (clasa cu cele mai multe medii de 10 dintre școlile din județ) a mers către Clasa a VIII – a F de la Colegiul Național Iași (diriginte prof. Mihaela Țurcanașu, cu cinci elevi cu medii de 10 la evaluarea națională).

De asemenea, în ceea ce privește bacalaureatul, Premiul Special „Școala de 10” (școala cu cele mai multe medii de 10) a fost acordat tot Colegiului Național Iași, acesta fiind unitatea școlară cu cel mai mare număr de note de 10 la bacalaureat la nivel național (9 elevi), în timp ce Premiul Special „Clasa de 10” (clasa cu cele mai multe medii de 10 dintre școlile din județ) a fost adjudecat de către Clasa a XII – A de la Colegiul Național Iași (diriginte prof. Cornelia Fiscutean, cu cinci elevi de 10 la bacalaureat).

Ceremonia a mai inclus și premierea directorilor de licee și a profesorilor la categoria „Școala campion” (școlile cu cele mai mari medii la evaluarea națională și bacalaureat din județ).

Astfel, la secțiunea evaluare națională au fost premiate Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași (cea mai mare medie a mediilor candidaților: 9,57 și locul 9 în clasamentul școlilor la nivel național), Colegiul Național Iași (media mediilor elevilor din promoția 2020: 9,56) și Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași (media mediilor elevilor din promoția 2020: 9,36).

În ceea ce privește rezultatele de la bacalaureat, au fost premiate: Colegiul Național Iași (singura unitate școlară cu promovabilitate de 100% din județul Iași, cu o medie a mediilor candidaților de 9,60), Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași (media mediilor candidaților: 9.20) și Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași (media mediilor candidaților: 9,15).

Măsuri speciale de protecție

Necesitatea respectării stricte a normelor de protecție sanitară impuse de pandemia COVID-19 a generat o modalitate distinctă de organizare a evenimentului față de anii trecuți, când premierea „zeciștilor” a avut loc la sediul Primăriei Municipiului Iași.

Accesul elevilor la festivitatea de premiere s-a făcut în trei serii distincte, două pentru evaluarea națională ș una pentru bacalaureat, iar copiii au fost îndemnați să vină cu câte un singur însoțitor. La intrarea în Amfiteatru, Primăria Municipiului Iași a pus la dispoziția elevilor, însoțitorilor și cadrelor didactice măști de protecție, soluții dezinfectante pentru mâini, precum și apă și a asigurat triajul epidemiologic (verificarea temperaturii corporale) cu ajutorul unor cadre medicale. În incinta Amfiteatrului reprezentanții municipalității au luat măsuri pentru păstrarea distanței sociale între persoane care nu fac parte din aceeași familie și pentru circulația participanților pe fluxuri definite.

Lista elevilor ieșeni care au obținut media 10 la evaluarea națională:

Aştefănoaei Răzvan-Eugen, Colegiul Național Iași
Baciu Miruna-Ștefania, Colegiul Național Iași
Bîrliga Tudor-Daniel, Colegiul Național Iași
Bordea Ilinca-Georgiana, Colegiul Național Iași
Chirica Thea-Maria, Colegiul Național Iași
Costuleanu Ioana-Iustina, Colegiul Național Iași
Cozma Andreea, Colegiul Național Iași
Damian Anca-Maria, Colegiul Național Iași
Fuciuc Filip-Luca, Colegiul Național Iași
Galan Ruxandra-Maria, Colegiul Național Iași
Ionescu Mara-Karina, Colegiul Național Iași
Matei Mălin, Colegiul Național Iași
Rusu Paul-Adelin, Colegiul Național Iași
Șchiopu Karina-Georgiana, Colegiul Național Iași
Timofte Mara-Ilinca, Colegiul Național Iași
Tufescu Diana, Colegiul Național Iași
Untu Şerban, Colegiul Național Iași
Coca Alexandra, Colegiul Național „Emil Racoviţă”
Florea Medeea-Andreea, Colegiul Național „Emil Racoviţă”
Grigore Ileana, Colegiul Național „Emil Racoviţă”
Mihuţ Maria-Emilia, Colegiul Național „Emil Racoviţă”
Turbincă Gabriel, Colegiul Național „Emil Racoviţă”
Bilan Iulia, Colegiul Național „Mihai Eminescu”
Popescu Melania, Colegiul Național „Mihai Eminescu”
Preutu-Grigore Diana Smaranda, Colegiul Național „Mihai Eminescu”
Albert Alexia, Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”
Gavrilovici Cristiana-Beatrice, Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”
Grigoraş Ioana-Daria, Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”,
Huşleag Gabriel, Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”,
Ilişoi Bianca-Ioana, Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”
Ioniţă Maria-Alexandra, Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”
Olariu Tudor-Sebastian, Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”
Palade Roxana-Teodora, Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”
Perianu Andrei-Tudor, Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”
Ștefan Nicholas, Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”
Tanasă Catrinel-Mara, Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”
Aflori Dragoș, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”
Rotariu Emanuel-Antonio, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”
Butnaru Olimpia Adriana, Școala Gimnazială „Ștefan Bârsănescu”, Iaşi
Guraliuc Antăluță Maria Diana, Școala Gimnazială „Ștefan Bârsănescu”, Iaşi
Petrovici Ioana, Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu”, Iași
Leagăn Ana Maria, Colegiul Național „Ștefan Cel Mare”, Hârlău
Domnaru Daria-Elena, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, Iaşi
Anușca Andrei, Liceul Teoretic „Miron Costin”, Paşcani
Bîlha Ioana-Maria, Școala Gimnazială „Gheorghe I. Brătianu”, Iaşi
Balaban Maria Bianca, Școala Gimnazială „Otilia Cazimir”, Iaşi
Nedelcu Rebecca Mălina, Școala Gimnazială „Vasile Conta”, Iaşi
Sztankai-Cristof Daria Elena, Școala Gimnazială „George Coşbuc”, Iaşi
Baltag Maria-Elisabeta, Școala Profesională, Cozmesti
Chirilă Mihai-Cristian, Școala Gimnazială „Bogdan Petriceicu Haşdeu”, Iaşi

Lista elevilor ieșeni care au obținut nota 10 la bacalaureat:

Balint Alex-Ștefan, Colegiul Național Iaşi
Fodor Maria-Gabriela, Colegiul Național Iaşi
Ghițu Mihnea, Colegiul Național Iaşi
Gorea Ioana-Miruna, Colegiul Național Iaşi
Nastase Teodora-Sorana, Colegiul Național Iaşi
Postolache Diana-Elena, Colegiul Național Iaşi
Rotaru Irina, Colegiul Național Iaşi
Samoilă Bianca-Iris, Colegiul Național Iaşi
Sava Cosmina-Ioana, Colegiul Național Iaşi
Dimitriu Corina, Colegiul Național „Emil Racoviţă”, Iaşi
Maxim Andreea-Mădălina, Colegiul Național „Emil Racoviţă”, Iaşi
Mocănașu Theodora, Colegiul Național „Emil Racoviţă”, Iaşi
Moroz Ecaterina, Colegiul Național „Emil Racoviţă”, Iaşi
Tamaciuc Ioana-Alexandra, Colegiul Național „Emil Racoviţă”, Iaşi
Coroamă Georgiana-Ioana, Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”, Iaşi
Vameşu Călin-George, Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”, Iaşi
Oloeriu Delia-Ioana, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Iaşi
Coroabă Mihaela, Liceul Tehnologic „Haralamb Vasiliu”, Podu Iloaiei