În perioada 30-31 ianuarie 2018, Parcul Fotovoltaic din Miroslava a constituit exemplu de bună practică în cadrul proiectului transnațional ENERSELVES.

În contextul proiectului de diseminare a bunelor practici din domeniul energiei durabile și autonomiei energetice în clădiri, organizat de ADR Nord-Est, la Iași, Parcul Fotovoltaic din comuna Miroslava a fost reprezentat de șeful compartimentului energetic, dl. Liviu Niță și directorul executiv al primăriei, Eduard Stoica. Aceștia au prezentat în data de 30 ianuarie, în cadrul celei de a 5-a Întâlniri Transnaționale din România, Parcul Fotovoltaic din Miroslava, o investiție majoră pentru binele comunității.

La evenimentul de diseminare a proiectului privind tranziția către un fond de clădiri sustenabile, evaluarea tehnologiilor de producere a energiei din surse regenerabile din regiunea noastră (Nord-Est), precum și exemple de proiecte și investiții funcționale realizate în acest domeniu cu integrarea tehnologiilor de producere a energiei regenerabile, a participat și o delegație europeană. Astfel 23 de reprezentanți – parteneri de proiect și actori regionali relevanți deopotrivă – din regiunile Extremadura (Spania), Sud-Est (Suedia), Swietokrzyskie (Polonia), Malta (partener de nivel național), Lazio și Sardinia (Italia), au venit în Regiunea Nord-Est, la Iași.

În cadrul vizitei de studiu din data de 31 ianuarie, membrii delegației europene au avut posibilitatea de a vedea, la locul implementării, proiecte relevante de investiții finanțate prin fonduri europene în domeniul tehnologiilor de producere a energiei din surse regenerabile ale Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iași, Primăriei Municipiului Roman și Primăriei Comunei Miroslava. Cu această ocazie au avut loc discuții privind pașii următori și metodologia pentru elaborarea Planurilor Regionale de Acțiune pentru eficiența energetică în clădiri.

Alături de laboratorul dotat cu un modelul fizic de sistem energetic prezentat în cadrul Universității Tehnice „Gh. Asachi” și care este unicat în România prin aparatura, echipamentele și dotările de ultimă oră cu valoare de peste 1 milion de Euro, Parcul Fotovoltaic din comuna Miroslava a constituit un punct de atracție al delegației europene. Au fost efectuate simulări ale modului în care panourile se activează automat pentru captarea energiei solare, au fost puse întrebări privind aspectele tehnice și de performanță ale instalației solare iar personalul tehnic a pus la dispoziția partenerilor europeni informații utile la fața locului, atât în parc cât și în zona tabloului de control.

“Se estimează că până în anul 2040, cererea de energie va crește cu 60%, astfel încât obiectivele de includere a energiilor regenerabile în consum nu mai sunt un deziderat, ci o necesitate. Din punctul acesta de vedere, Europa se mișcă cu o viteză pe care va trebui să ne-o însușim, propunând ținte ambițioase de reducere a emisiilor de CO2. De-a lungul timpului, proiectele pe care Agenția le-a dezvoltat au avut rolul de a ne alinia provocărilor societale la nivel european, de a învăța din exemplele de succes ale partenerilor noștri și de a le transfera în Regiune. Acesta este și cazul proiectului ENERSELVES și al acestor evenimente transnaționale” a declarat Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.