Banca Centrală Europeană avertizează băncile cu expunere pe Rusia să se pregătească pentru sancțiuni internaționale împotriva Moscovei

0
972
Photo: Boris Roessler/dpa

Europa se pregătește pentru a face față efectelor unei eventuale invazii rusești în Ucraina, iar în perspectiva sancțiunilor, Banca Centrală Europeană a cerut băncilor informații privind expunerea lor pe Rusia și le-a îndemnat să-și facă planuri pentru a gestiona diferitele scenarii. Instituția vrea să se asigure că băncile europene se pot conforma oricărui regim de sancțiuni și sunt capabile să elimine rapid clienții cu care le este interzis să lucreze.

Banca Centrală Europeană a avertizat creditorii cu expunere semnificativă pe Rusia să se pregătească pentru impunerea de sancțiuni internaționale împotriva Moscovei, potrivit Financial Times. Totodată, oficialii instituției au solicitat detalii despre modul în care băncile ar gestiona diferitele scenarii, precum cel de a bloca accesul băncilor rusești la sistemul de plăți internaționale SWIFT.

Sancțiunile ar crește considerabil riscurile pentru băncile internaționale cu expunere mare în Rusia, precum Societe Generale, Raiffeisen, UniCredit și Citi.

Câți bani au băncile internaționale în Rusia

Financial Times arată că băncile internaționale, inclusiv filialele lor rusești, au plasat în entități din Rusia active în valoare de 121 de miliarde de dolari, în vreme ce entitățile rusești au plasamente de 128 de miliarde de dolari la băncile străine.

Dintre băncile europene, Societe Generale are cea mai mare expunere față de Rusia, de 2,6 miliarde de euro, în vreme ce expunerile Raiffeisen și a UniCredit se ridică la 1,9, respectiv 1,4 miliarde de euro.

Măsura Băncii Centrale Europene, care supraveghează băncile din zona euro, vine în condițiile în care Statele Unite au avertizat că Rusia s-ar confrunta cu „consecințe masive”, dacă ar trimite trupe în Ucraina. Dintre toate sancțiunile, eliminarea din SWIFT, rețeaua de înaltă securitate care conectează mii de instituții financiare din întreaga lume, este cea care ar putea afecta Rusia în cea mai mare măsură.

Ce înseamnă sistemul SWIFT și ce consecințe ar avea eliminarea Rusiei

SWIFT, sau Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale, a fost înființată în 1973 pentru a înlocui telexul și este folosită acum de peste 11.000 de instituții financiare pentru a trimite mesaje și ordine de plată securizate. Este o rețea esențială pentru finanțele globale, care nu are o alternativă acceptată la nivel global.

Eliminarea Rusiei din SWIFT ar pune băncile din această țară în imposibilitatea de a trimite bani în țară sau în străinătate, ceea ce va produce un șoc companiilor ruse și clienților lor din străinătate, fiind afectați în special cei care cumpără petrol și gaze în dolari americani, potrivit CNN.

Un analist de la Institutul Finlandez de Afaceri Internaționale arată că întreruperea tranzacțiilor internaționale ar duce la căderea rublei și ar provoca ieșiri masive de capital. Asta ar face ca economia Rusiei să scadă cu cinci la sută, estimează un fost ministru rus.

Pe de altă parte, oficialii de la Moscova arată că eliminarea Rusiei din sistemul de plăți internaționale va face ca livrările de petrol, gaze și metale către Europa să se oprească.

Blocarea accesului unei țări la SWIFT nu este o măsură fără precedent. Băncile iraniene au fost deconectate de la acest sistem în 2012, după ce au fost sancționate de Uniunea Europeană pentru programul nuclear al țării. Iranul a pierdut atunci aproape jumătate din exporturile de petrol și 30 la sută din comerțul exterior.

Rusia a luat însă măsuri în ultimii ani pentru a reduce pagubele în cazul în care ar fi eliminată din SWIFT. Moscova și-a stabilit propriul sistem de plăți după ce a fost lovită de sancțiunile occidentale în 2014, după anexarea Crimeei. Sistemul are acum aproximativ 400 de utilizatori, potrivit băncii centrale a Rusiei, iar 20 la sută din transferurile interne se fac prin intermediul său. Are însă unele neajunsuri – dimensiunea mesajelor este limitată, iar operațiunile se pot face doar în timpul programului normal de lucru, de luni până vineri.

Analiștii mai arată că sistemul de plăți interbancare transfrontaliere al Chinei poate fi o soluție pentru Rusia, dar și utilizarea criptomonedelor, dar aceasta nu este o alternativă bine văzută de Moscova.

Deocamdată nu este clar dacă există consens între aliați pentru a deconecta Rusia de la SWIFT, având în vedere că Statele Unite și Germania ar avea cel mai mult de pierdut, întrucât băncile din aceste state interacționează cel mai des cu băncile rusești prin sistemul de plăți internaționale.

Citește mai mult pe Digi24.