Puteţi să vă scoateţi paşaport oriunde în ţară

O schemă pentru a evita statul la coadă

0
1129

La Iaşi, programările online au ocupat deja toată luna iulie, dar cereri se primesc şi direct, la Serviciul de Eliberare şi Evidenţă a Paşapoartelor, din bd. Primăverii.

Uniformizarea paginilor de internet la nivel naţional a permis ca, pe o singură adresă, oricine să poată vedea şi compara situaţii existente la nivel local cu cele din alte judeţe – ne referim la acelaşi domeniu. Astfel, o vizită pe pagina unde se pot face programări pentru eliberarea paşapoarte scoate la iveală „aglomeraţia“ de la Iaşi şi Cluj şi lejeritatea din celelalte judeţe. Practic, dacă vreţi să faceţi o programare pentru eliberarea unui astfel de document de călătorie, în cele două oraşe menţionate nu se mai găsesc „locuri“ decât în iulie. La Braşov, de exemplu, perioada de aşteptare scade la trei săptă­mâni, în vreme ce la Timişoara puteţi merge şi săptămâna viitoare ca să vă scoateţi un paşaport nou.

Nu mulţi ştiu că paşapoartele pot fi eliberate şi în altă localitate decât cea de domiciliu a solicitantului. Astfel, cei care preferă programările online şi ştiu că într-o anumită zi vor fi în Vaslui, de exemplu, pot să facă rezervarea aici – unde şi calendarul lunii mai este „verde“.

Aşa cum ne-a declarat cms. şef Nicoleta Nistor, directorul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Iaşi, solicitanţii pot să vină şi direct la ghişeu, fără nicio programare prealabilă. „Aici se înregistrează în jur de 180 de cereri pe zi, pe baza bonurilor de ordine, care sunt rezolvate în ziua în curs sau în cea următoare“, ne-a explicat ea. Dezavantajul în acest caz îl reprezintă orele de stat la coadă. Numărul total al solicitărilor zilnice depăşeşte 400. „Avem două ghişee de eliberări şi cinci unde sunt depuse documentele“, a adăugat directorul Serviciului. Din cele cinci, două rezolvă solicitările online, iar trei se ocupă de cei care preferă să vină direct la Serviciul de Paşapoarte.

În ceea ce priveşte „coada“ la programările online, aceasta ar putea să aibă mai multe explicaţii. Iaşul este şi localitate de frontieră, şi centru universitar, şi o concentrare de activităţi în domeniul IT. Volumul de muncă era mai redus în perioadele similare din anii trecuţi, a remarcat Nicoleta Nistor. Valul de solicitări care a apărut în pragul sezonului estival mai poate fi explicat şi de reducerea perioadei de valabilitate a paşapoartelor, de la 10 la 5 ani. Un proiect de modificare a legii, aşteptat să intre în vigoare vara aceasta, va impune din nou termenul de zece ani (pentru cei care au împlinit 25 de ani). „Sunt eliberate foarte multe paşapoarte temporare, cu valabilitate un an sau trei ani – pentru copiii sub 12 ani, iar acum vin la preschimbare şi documentele eliberate acum zece ani, şi cele de acum cinci ani, care au fost foarte multe“, a mai spus directorul Serviciului Paşapoarte.