Au început simulările pentru Evaluarea națională și Bacalaureat

0
590
Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com

Aproape 15.000 de elevi din judeţul Iaşi vor susţine în perioada 25 – 27 ianuarie o simulare fie a evaluării naţionale, fie a probelor scrise la bacalaureat. Activităţile de simulare sunt organizate de Inspectoratul Şcolar în 172 de şcoli pentru cei 8.045 de elevi de clasa a VIII-a şi în 48 de unităţile şcolare pentru cei 6.417 elevi din clasele a XII-a sau a XIII-a.

Potrivit ZiarulEvenimentul, astăzi, 25 ianuarie, de la ora 9.00, este programată proba scrisă la limba şi literatura română – atât la simularea pentru evaluarea naţională, cât şi pentru bacalaureat. La fel şi miercuri, 26 ianuarie, la matematică, în aceeaşi zi fiind programată şi simularea la Istorie pentru bacalaureat. Pe 27 ianuarie este programată proba la alegere a profilului şi specializării parcurse pentru elevii de clasa a XII-a. Evaluarea lucrărilor va fi realizată după toate rigorile examenelor naţionale. Elevii vor primit rezultatele la începutul lunii februarie.

Fiecare unitate şcolară îşi va analiza rezultatele proprii şi îşi va stabili propriul program de activităţi remediale, menit să asigure o pregătire cât mai bună tuturor elevilor care vor susţine, la finalul anului şcolar, fie evaluarea naţională, fie examenul de bacalaureat”, au transmis reprezentanţii ISJ Iaşi.

Aceştia au mai specificat că prin astfel de exerciţii se încearcă familiarizarea elevilor cu rigorile examenului, conştientizarea necesităţii unei „pregătiri temeinice”, dar şi „importanţa accesării unui traseu profesional de succes”.

Reprezentanţii ISJ insistă asupra faptului că simularea este mai importantă anul acesta decât în alţi ani fiindcă pandemia a impus o pregătire disproporţionată: unii copii au stat mai multe ore online şi au avut pregătirea întreruptă, alţii nici online nu au putut participa la ore fiindcă nu a existat semnal mobil acasă sau în apropiere. Alţi elevi nu au beneficiat de dispozitivele necesare pentru conectarea la ore, deşi din acest punct de vedere şcolile şi primăriile au făcut achiziţii, inclusiv prin proiecte europene, în ultimii doi ani.

Este esenţial, pentru pregătirea riguroasă a acestora, să fie identificate, din timp, eventualele lacune acumulate sau diferitele aspecte mai puţin înţelese sau aprofundate. Simularea se va desfăşura în condiţii identice cu cele ale examenelor reale, elevii se vor deprinde cu atmosfera de examen, cu supravegherea prin intermediul camerelor audio-video, cu încadrarea în timpul propus, cu redactarea subiectului pe foi standard sau tip broşură, pentru cei aflaţi la finalul gimnaziului, cu documentele şi instrumentele de lucru necesare”, au precizat reprezentanţii ISJ Iaşi.

Subiectele vor fi elaborate de comisii de lucru la nivel judeţean şi vor respecta structura propusă de Ministerul Educaţiei pentru acest an şcolar, având un nivel considerat a fi mediu de dificultate.