ApaVital trece Prutul cu prima conductă de apă potabilă

0
787

La Iași a fost semnat ieri primul contract de lucrări din cadrul proiectului privind extinderea conductelor de alimentare cu apă potabilă din stația de tratare Chirița în Republica Moldova.


Evenimentul s-a desfășurat la Palatul Culturii în prezența viceprim-ministrului Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, a secretarului de stat în Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Ana Mardare, a șefului Cancelariei prim-ministrului din Guvernul României, Mircea Abrudean, a secretarului de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu, a președintelui Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a directorului ApaVital Iași, Mihail Doruș, și a directorului ApaVital M, Ioan Stoian.


Au participat, de asemenea, președintele raionului Hîncești, Iurie Levinschi, președintele raionului Nisporeni, Vasile Mărcuță, vicepreședintele raionului Fălești, Veaceslav Tambur, și
președintele raionului Glodeni, Ion Cojocari.


Contractul de lucrări a fost atribuit firmei CASREP S.R.L. Iași, are o valoare de 1.545.337,17 lei fără TVA, iar durata de execuție este de 4 luni de la emiterea ordinului de începere. Prima subtraversare a râului Prut se va realiza între localitățile Măcărești (România) – Măcărești (Republica Moldova). De acest proiect vor beneficia 13 localități din Raioanele Ungheni și Nisporeni, cu o populație de aproximativ 30.000 de locuitori.

Extinderea reţelelor de apă şi canalizare este una dintre priorităţile Consiliului Judeţean Iaşi şi mă bucur că prin intermediul operatorului nostru, ApaVital, vom reuşi să creştem simultan accesul la aceste servicii pentru comunităţile de pe ambele maluri ale Prutului. România s-a angajat să sprijine dezvoltarea şi modernizarea Republicii Moldova, iar prin investiţiile pe care ApaVital le demarează suntem şi noi parte a acestui proces. Îi urez mult succes constructorului şi vă invit ca peste patru luni să vedem cum devine funcţională prima conductă de alimentare cu apă peste Prut. Va fi un moment istoric şi avem privilegiul de a-l trăi împreună”, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.

Extinderea reţelelor de apă şi canalizare este una dintre priorităţile Consiliului Judeţean Iaşi şi mă bucur că prin intermediul operatorului nostru, ApaVital, vom reuşi să creştem simultan accesul
la aceste servicii pentru comunităţile de pe ambele maluri ale Prutului. România s-a angajat să sprijine dezvoltarea şi modernizarea Republicii Moldova, iar prin investiţiile pe care ApaVital le demarează suntem şi noi parte a acestui proces. Îi urez mult succes constructorului şi vă invit ca peste patru luni să vedem cum devine funcţională prima conductă de alimentare cu apă peste Prut. Va fi un moment istoric şi avem privilegiul de a-l trăi împreună
”, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.


“Noi am vorbit foarte mult despre poduri de flori, am început să construim poduri din beton, iar acum mai construim un pod. Un pod de apă, de apă bună, de apă calitativă. Avem localități care, în
general, nu au acces la apă decât din fântâni, iar calitatea acestor ape de suprafață este scăzută. Cu acest proiect și trecerea ApaVital peste Prut, cu suportul României de a extinde rețeaua de apă, acești cetățeni vor avea acces la apă mult mai bună“, a declarat viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova.

Aș dori să-i felicit pe toți cei care au făcut posibil acest eveniment. Suntem convinși că astfel de proiecte vor mai fi, mizăm foarte mult pe colaborarea foarte bună pe care o avem cu partenerii din Republica Moldova și insistăm și încurajăm astfel de parteneriate și între autoritățile locale pentru că dezvoltarea de aici pleacă”, a declarat șefului Cancelariei prim-ministrului din Guvernul României, Mircea Abrudean.

În următoarele etape ale extinderii conductelor de alimentare cu apă în Republica Moldova vor mai fi realizate încă trei traversări ale râului Prut între Sculeni (România) – Sculeni (Republica Moldova), Tabăra (România) – Viilor (Republica Moldova) și o traversare pe viitorul pod Ungheni (România) – Ungheni (Republica Moldova). Compania ApaVital va putea asigura, astfel, apă de bună calitate și servicii la cele mai înalte standarde pentru aproximativ 120.000-150.000 de locuitori ai Republicii Moldova”, a precizat directorul ApaVital, Mihail Doruș.


Proiectul ApaVital de extindere a conductelor de alimentare cu apă potabilă din stația de tratare Chirița în Republica Moldova se realizează în conformitate cu acordurile de cooperare încheiate între județul Iași, România, și Raionul Ungheni, orașul Ungheni și Raionul Nisporeni din Republica Moldova, respectiv cu Raioanele Fălești și Raionul Glodeni, în domeniul serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare și a Acordului încheiat în data de 20 mai 2021 între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova.