2020 – cel mai călduros an din istoria Europei, cu aproape 2 grade Celsius peste valoarea de referință

0
647

Anul trecut a fost cel mai cald an în Europa, din istoria înregistrărilor meteo, potrivit unui raport publicat miercuri de Societatea Meteorologică Americană, scrie CNN. De asemenea, 2020 se numără printre cei mai călduroși trei ani la nivel global.

Oficiul Meteo britanic, care a contribuit la raport, a arătat că recordul stabilit anul trecut îl depășește “cu mult” pe cel precedent. Temperaturile medii în Europa au fost anul trecut mai mari cu 1,9 grade Celsius față de media 1981-2010, interval de referință pentru măsurarea schimbării temperaturilor. 

Cei mai călduroși cinci ani în Europa s-au înregistrat din 2014 încoace. 

Raportul publicat de Societatea Meteorologică Americană și citat de Digi 24 mai arată că 17 țări europene au raportat recorduri anuale de temperatură, printre ele numărându-se Franța, Spania, Elveția, Belgia, Norvegia, Suedia.

În Arctica, temperatura medie anuală anul trecut a fost cea mai ridicată înregistrată vreodată, cu 2,1 grade Celsius peste media 1981-2010. Și în Antarctica a fost căldură extremă – la stația meteo Esperanza au fost 18,3 grade Celsius pe 6 februarie 2020, cea mai mare temperatură înregistrată vreodată pe continent, cu peste un grad mai mult decât precedentul record, 17,2 C în 2015.

Și alte părți ale lumii s-au confruntat cu temperaturi-record, inclusiv Japonia, Mexic, Seychelles.

Unele părți din nord-vestul Europei au fost relativ răcoroase anul trecut, potrivit raportului, dar Marea Britanie a atins a treia cea mai ridicată temperatură medie anuală, după 2014 și 2006.

Pandemia a încetinit activitatea economică pe glob anul trecut, ceea ce a condus la o reducere de 6-7% a emisiilor de dioxid de carbon, dar, cu toate acestea, raportul a descoperit că concentrația globală de gaze cu efect de seră a ajuns un nou record în 2020.

Raportul de față se adaugă celorlalte dovezi că schimbările climatice provocate de om afectează fiecare parte a globului, dar nu toate regiunile se confruntă cu schimbări de aceeași magnitudine“, a declarat Robert Dunn, meteorolog la Oficiul Meteo britanic și contributor la raportul publicat.

Emisfera nordică s-a confruntat în această vară cu fenomene extreme provocate de schimbările climatice – valuri de căldură și incendii în Grecia, Turcia, Italia, Franța, în timp ce Germania și Belgia s-au confruntat cu inundații masive în iulie. 

Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus a avertizat luna aceasta că regiunea Mediteranei s-a transformat într-un “focar de incendii”, care au aruncat în atmosferă cantități imense de poluare cu fum.

SUA și Canada s-au confruntat și ele cu incendii puternice vara aceasta.

Liz Bentley, director în cadrul Societății Regale de Meteorologie, a declarat că raportul privind anul 2020 “surprinde realitatea” și “este o dovadă în plus că clima se schimbă”.

Două grade poate să nu însemne foarte mult pentru omul obișnuit de pe stradă – s-ar putea să nu simți o diferență de două grade dacă ieși afară. Dar această schimbare mică în media temperaturilor provoacă o schimbare semnificativă în frecvența și intensitatea unor fenomene meteo, în special în cazul valurilor de căldură. Aceste valuri de căldură extremă apar mult mai des, iar când apar, durează mai mult“, a mai arătat Liz Bentley.

Raportul arată că, chiar dacă limităm încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, așa cum stabilește Acordul de la Paris, creșterile de temperatură în multe părți ale lumii – în special deasupra uscatului – depășesc cu mult 1,5°C“, a notat Michael Byrne, lector în științele climei la universitatea St. Andrews.

Un raport ONU privind schimbările climatice, publicat luna aceasta, a concluzionat că temperatura media globală este deja cu 1,2 grade Celsius mai mare decât în epoca pre-industrială, iar eforturile trebuie îndreptate în prevenirea creșterii cu mai mult de 1,5°C. Documentul mai arată că omul este dincolo de orice echivoc cauza acestor schimbări climatice.