20% din şcolile ieşene încep orele în condiţii improprii

0
955

Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi a făcut recensământul problemelor la început de an şcolar. În prealabil, a fost efectuată o inspecţie tematică care a vizat verificarea stării clădirilor, a spaţiilor de şcolarizare şi a terenului aferent şcolii, desfăşurarea demersurilor necesare pentru funcţionarea, în bune condiţii, a spaţiilor destinate grupelor de preşcolari şi clasei pregătitoare, obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare, analiza relaţiei cu autorităţile locale, precum şi identificarea situaţiilor deosebite care ar putea împiedica începerea, în bune condiţii, a anului şcolar 2018 – 2019. O primă concluzie îmbucurătoare extrasă în urma inspecţiei este faptul că igienizarea spaţiilor de învăţământ s-a efectuat în proporţie de 100% în 202 unităţi şcolare, iar în alte 19 unităţi era în curs de finalizare. De asemenea, combustibilul necesar pentru perioada rece este asigurat în majoritatea unităţilor, cu excepţia câtorva unităţi şcolare care au achiziţionat doar jumătate din necesar, dar care au alocate fondurile necesare achiziţiilor restante. Este vorba de Liceul Teoretic „Lascăr Rosetti” Răducăneni, şcolile gimnaziale din localităţile Sârca, Păuşeşti, Moşna şi Şcheia.

La început de an şcolar, din cele 221 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, 180 au autorizaţie sanitară şi doar 40 nu au reuşit să obţină acest aviz. La acestea se adaugă şcolile care nu au personalitate juridică şi nici autorizaţie sanitară de funcţionare. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, 110 unităţi de învăţământ nu sunt pregătite 100% să-şi deschidă porţile pe 10 septembrie. Astfel la şcolile din Popeşti Hadâmbu, Poieni, Scânteia şi Grajduri nu există apă potabilă. Şcolile din Liteni, Erbiceni, Popeşti, Hadâmbu, Scânteia au toaleta în curte. Clădirile şcolilor gimnaziale de la Grajduri şi Răchiteni stau să se dărâme. O situaţie aparte este laŞcoala Gimnazială „Gheorghe Ciobanu” Andrieşeni. Aici, autorizaţia a fost retrasă în anul 2016 în vederea remedierii unor deficienţe. În prezent, unitatea de învăţământ depune eforturi în vederea eliminării deficienţelor, în vederea reautorizării din punct de vedere sanitar.

La un pas de acordarea autorizaţiei sanitare se află şcolile din Comarna şi Ipatele, care fie se află în proces de reabilitare, fie nu au fost recepţionate încă lucrările de amenajare. În cazul autorizaţiilor de securitate la incendiu, 103 clădiri nu au obţinut acest aviz, dintr-un număr total de 1.054. Astfel, pentru corpul B al Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” trebuie refăcută documentaţia.

Nici sala de festivităţi a Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă” Iaşi nu este sigură pentru spectacole. Aici este necesară efectuarea unor lucrări de reabilitare care să asigure îndeplinirea normativelor pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.