Antreprenorii din Iași înscriși în schema HoReCa au primit 31,7 milioane de lei în anul 2021 – specialiștii Agenției pentru IMM-uri analizează cererile depuse în Măsura 1, etapa a doua

0
815

Antreprenorii din Iași care s-au înscris în schema HoReCa în anul 2021 au primit de la Agenția pentru IMM-uri ajutoare financiare în valoare de 31,7 milioane de lei. Primele plăți către antreprenorii din Iași înscriși în schema HoReCa au fost făcute începând cu 14 decembrie 2021. În total sunt eligibile la finanțare 198 de dosare din Iași și 810 din regiunea Moldovei.

Potrivit bzi.ro, dintre cei 8.369 de antreprenori care au primit scrisoare de acceptare, 8.100 au trimis contractele semnate înapoi către Ministerul Economiei.

Începând cu luna februarie a acestui an va fi plătită și diferența de aproximativ 1,2 miliarde de lei, în conformitate cu numărul dosarelor depuse și aprobate. Conform procedurii, aplicanții care nu au semnat și nu au transmis contractul de finanțare până la termenul-limită, prevăzut la art. 6.7, alin. (1), au primit decizie de respingere, semnată electronic de ordonatorul terțiar de credite, transmisă prin contul din platformă.


Schema HoReCa este unul dintre programele lansate de Ministerul Economiei în anul 2021 și își propune să ajute firmele din domeniul cu același nume ce au înregistrat pierderi din cauza pandemiei de COVID-19. Statul acordă unor firme din domeniul HoReCa și al turismului despăgubiri ce reprezintă 20 la sută din valoarea cu care a scăzut activitatea societăților respective în anul 2020, față de 2019, în limita sumei de 800.000 de euro pe companie.


Specialiștii din cadrul Agenției pentru IMM-uri, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului din Iași analizează dosarele depuse de cei 1.200 de ieșeni în cea de doua etapă derulată în Măsura 1. Întreprinderile mici și mijlocii din Iași s-au înscris în Măsura 1 pentru obținerea microgranturilor în valoare de 2.000 de euro fiecare. În a doua sesiune de depunere a cererilor, întreprinderile mici și mijlocii din Iași care fac dovada prin situațiile financiare depuse că nu dețin salariați cu contract individual de muncă, la data de 31 decembrie 2019, pot obține microgranturile.

O altă condiție pentru PFA-urile sau cabinetele medicale individuale (CMI)-urile implicate în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19 este să completeze o adeverință-formular și să o încarce în aplicația de înscriere, emisă de unitatea sanitară unde a prestat serviciul beneficiarul/direcția de sănătate publică județeană. În anul 2020, când a fost prima etapă de înscriere, au primit banii 1.121 de beneficiari din Iași.