Ziua Europei. Ministrul de externe Bogdan Aurescu: Reafirm angajamentul României pentru consolidarea unei Uniuni Europene puternice

0
871

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, afirmă, într-un mesaj transmis de Ziua Europei, că 9 mai ne oferă, ca în fiecare an, prilejul unei incursiuni în trecutul şi evoluţia proiectului european, el punctând că valoarea construcţiei Uniunii constă în solidaritate.

Acesta susţine că Ziua Europei ne oferă şi ocazia unei reflecţii asupra a ceea ce înseamnă Uniunea Europeană pentru noi toţi, atât în vremuri obişnuite, cât şi în momente dificile, cum este cel de acum, generat de pandemia de coronavirus.

“Ziua de 9 mai ne oferă, ca în fiecare an, prilejul unei incursiuni în trecutul şi evoluţia proiectului european. Ne oferă, în acelaşi timp, ocazia unei reflecţii asupra a ceea ce înseamnă Uniunea Europeană pentru noi toţi, atât în vremuri obişnuite, cât şi în momente dificile, cum este cel de acum, când lumea întreagă se confruntă cu o provocare majoră, o criză sanitară de amploare. Mai mult ca oricând ni se confirmă faptul că valoarea construcţiei europene constă în solidaritate, pe care se bazează acţiunea comună, coordonată în beneficiul cetăţenilor europeni. Şi este momentul unei gândiri aprofundate despre viitorul proiectului european. Nu este prima criză cu care Uniunea se confruntă, proiectul european fiind marcat în trecutul recent de alte provocări, precum criza economico-financiară sau cea a migraţiei, care au evidenţiat faptul că astfel de fenomene de amploare nu pot fi gestionate individual, ci doar prin soluţii comune. Şi, nu de puţine ori, provocările s-au suprapus. Lecţiile trecutului au arătat că trebuie să rămânem consecvenţi în a răspunde prompt aşteptărilor cetăţenilor, în a obţine rezultate concrete, care se reflectă direct, pozitiv, în opinia acestora, în sprijinul lor pentru acţiunea europeană”, a precizat Aurescu.

Ministrul arată că, pentru România, apartenenţa la UE a adus, pe lângă beneficiile incontestabile care derivă din funcţionarea pieţei interne, creşterea schimburilor comerciale cu partenerii europeni, impulsionarea investiţiilor străine directe, şi integrarea firească într-un spaţiu de valori şi principii comune, care dau nota definitorie a societăţilor europene.

“Realizările noastre comune dau măsura acestei percepţii, ele reprezentând forţa motrice a Uniunii Europene, atât în plan intern, cât şi în planul acţiunii sale externe. Uniunea reprezintă, în acelaşi timp, un model democratic de valori şi principii, care au fost şi rămân fundamentale pentru prosperitatea cetăţenilor europeni. Tocmai de aceea, pentru România, apartenenţa la Uniunea Europeană a adus, pe lângă beneficiile incontestabile care derivă din funcţionarea pieţei interne, creşterea schimburilor comerciale cu partenerii europeni, impulsionarea investiţiilor străine directe, şi integrarea firească într-un spaţiu de valori şi principii comune, care dau nota definitorie a societăţilor europene. Românii sunt, în continuare, printre cetăţenii europeni care sprijină puternic proiectul european. În acest spirit pro-european, în primul semestru al anului trecut, România a exercitat cu succes Preşedinţia Consiliului UE, promovând o agendă ambiţioasă, axată pe coeziunea europeană, înţeleasă pe toate palierele sale – politic, economic, social, al valorilor europene”, a mai spus Bogdan Aurescu.

El a amintit şi de Summitul din 2019, de la Sibiu, încheiat prin adoptarea unei declaraţii care a reiterat o viziune axată pe o Europă unită şi coezivă, pe principiile fundamentale ale acţiunii europene – unitate, solidaritate, democraţie, angajamentul pentru soluţii comune, bazate pe încredere şi respect.

“Să ne reamintim astăzi că anul trecut, la 9 mai, România găzduia, prin Preşedintele Klaus Iohannis, la Sibiu, Summitul privind viitorul Europei, încheiat prin adoptarea Declaraţiei de la Sibiu, care a reiterat o viziune axată pe o Europă unită şi coezivă, pe principiile fundamentale ale acţiunii europene – unitate, solidaritate, democraţie, angajamentul pentru soluţii comune, bazate pe încredere şi respect. Această abilitate de a acţiona împreună, consonant, este cu atât mai importantă în momente de mare încercare. Actuala pandemie a supus unui test major capacitatea europeană de răspuns la crize, rolul Uniunii în gestionarea unor provocări atât de complexe, cu consecinţe devastatoare la nivel mondial. (…) Sprijinul pe care ni-l acordăm reciproc la nivel european, sprijinul pentru cetăţeni şi pentru mediul economic sunt vitale. Nici un stat membru nu este atât de puternic pentru a lupta singur în faţă acestei provocări”, a transmis Aurescu.

Totodată, el reafirmă angajamentul României pentru consolidarea unei Uniuni Europene puternice în interior şi capabilă să acţioneze coerent în exterior.

“Şi pentru că 9 mai nu trebuie să fie doar o privire spre trecut, ci şi o perspectivă spre viitor, reafirm angajamentul României pentru consolidarea unei Uniuni Europene puternice în interior şi capabilă să acţioneze coerent în exterior, în raport cu statele terţe, cu partenerii săi din vecinătate, cu partenerii strategici. Proiectul european trebuie să însemne în continuare un angajament solid în sprijinul partenerilor din vecinătate, în favoarea continuării politicii de extindere, şi o acţiune globală, orientată către pace, stabilitate, promovarea valorii multilateralismului. România va continua să fie pe deplin angajată în construcţia europeană şi să-şi aducă o contribuţie la consolidarea Uniunii Europene, în beneficiul cetăţenilor săi. Cei 70 de ani de construcţie europeană au dovedit capacitatea proiectului european de a învăţa din lecţiile trecutului şi de a ieşi întărit din fiecare criză. Am încredere că vom depăşi împreună acest moment de răscruce şi că vom reţine lecţia solidarităţii, iar Uniunea va fi astfel mai puternică, mai eficientă”, a mai spus ministrul afacerilor externe.