Zimbrul nu mai este o specie vulnerabilă

0
403

„Într-un an provocator și tumultuos, avem câteva vești minunate de împărtășit. Datorită lucrărilor de conservare pe termen lung, inclusiv cele realizate de WWF Europa Centrală și de Est și WWF-România, bizonii europeni (Bison bonasus) (sau zimbru) nu mai sunt considerați o specie vulnerabilă în Europa” – informează Eubusiness.com.

Populația zimbrilor a crescut de la aproximativ 1.800 în 2003, la peste 6.200; ceea ce înseamnă că specia a ajuns mai sus în clasificarea IUCN, pe lista roșie, la „aproape amenințată”. România este printre puținele țări unde zimbri trăiesc în sălbăticie.

Există acum peste 100 de zimbri în trei zone diferite din România: Parcul Natural Vânători-Neamț, Munții Făgărș și Munții Țarcului. Cea mai mare populație de peste 65 de zimbri se află în Munții Țarcului, unde turma a fost dezvoltată ca inițiativă a Rewilding Europe și WWF România. Zimbrii au fost transportați din rezervații și centre de reproducere din Europa, în urma unui proces complex de selecție pentru a asigura diversitatea genetică. Scopul proiectului LIFE Bison este de a crea o populație viabilă care să se reproducă în sălbăticie și să dezvolte atât biodiversitate, cât și idei de antreprenoriat durabil bazat pe ecoturism pentru a putea  comunitățile locale să prospere.

Echipa Life Bison monitorizează cu atenție comportamentul zimbrilor, pentru a le asigura bunăstarea și coexistența cu localnicii care locuiesc și lucrează în apropierea zonei de refacere. Bizonul este o specie-umbrelă care protejează calitatea vieții altor specii din lanțul alimentar și menține echilibrul natural de care depindem cu toții. A devenit un simbol local care le-a permis localnicilor să redescopere bogăția naturii din jurul lor, peisaje minunate care fascinează turiștii în căutarea de aventură în sălbăticie sau de liniște în sate.

Specia era mai rară decât rinocerul negru și a supraviețuit doar în captivitate la începutul secolului al XX-lea. Reintroducerea zimbrilor în sălbăticie a început în anii 1950, iar în România în 2012. Cele mai mari subpopulații se găsesc acum în Polonia, Belarus și Rusia, dar doar opt dintre aceste efective sunt suficient de mari pentru a fi viabile genetic pe termen lung. Specia rămâne dependentă de măsurile de conservare în curs, cum ar fi mutarea bizonilor în habitate optime pentru a crea populații viabile și pentru promovarea coexistenței om-bizon.

Reintroducerea zimbrilor în Carpații Meridionali se realizează în cadrul Proiectului „Acțiuni urgente pentru recuperarea populațiilor de bizoni europeni în România”, implementat de WWF-România și Rewilding Europe, în cooperare cu comunitățile locale și cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene prin Programul LIFE.