Vești mari de la Mediu, Costel Alexe anunță: “Suntem prima autoritate de mediu din Europa care va avea o reţea proprie de senzori în administrarea sa”

0
1234

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a anunțat marți că Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) va fi extinsă cu 60 de stații de monitorizare noi, investiția în acest proiect fiind de 3,17 milioane de euro, potrivit Agerpres.

Pregătim, şi va fi urcată în această săptămână, licitaţia pentru extinderea Reţelei de Monitorizare a Calităţii Aerului cu peste 60 de staţii noi care să măsoare aerul din toată ţara. După cum bine ştiţi, Reţeaua are în acest moment 148 de staţii în funcţiune la nivel naţional. Prin extinderea ei vom creşte punctele de măsurare a poluanţilor din aer cu 40%, ajungând astfel la 208 staţii de măsurare a calităţii aerului la nivel naţional. Întreaga investiţie pe care o face ministerul în această modernizare a Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului este de 3,17 milioane de euro, din care 2,17 milioane de euro sunt bani de la Administraţia Fondului pentru Mediu, iar un milion de euro bani ce vin din fonduri europene, prin POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), mai exact 5 milioane de lei”, a precizat Alexe.

Conferință de presă susținută de Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe

Ministrul Costel Alexe prezintă proiectul de extindere a Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului

Gepostet von Ministerul Mediului – România am Dienstag, 7. Juli 2020

Conform acestuia, în cursul acestei săptămâni va mai fi lansată și licitația pentru dezvoltarea unei rețele formate din 50 de senzori de măsurare a calității aerului.

În același timp, oficialul român a precizat că ”suntem prima autoritate de mediu din Europa care va avea o rețea proprie de senzori în administrarea sa”.

”Vom lansa în această săptămână licitaţia şi pentru a dezvolta o reţea de 50 de senzori de măsurare calităţii aerului. După cum bine ştiţi, sunt cred că şi ministrul care s-a întâlnit de cele mai multe ori cu reprezentanţii reţelelor independente de senzori privind măsurarea calităţii aerului. Am avut şi avem în continuare acest grup de lucru, pentru că vrem să avem o colaborare cât mai bună şi să creionăm împreună aceşti indicatori pe care ar trebui să-i respecte amplasarea senzorilor, să vedem exact ce putem face împreună pentru a aduce plus valoare proiectelor privind calitatea aerului pe care administraţiile publice locale ar trebui să le realizeze. Suntem prima autoritate de mediu din Europa care va avea o reţea proprie de senzori în administrarea sa. Vrem să facem acest lucru pentru că o observăm şi la nivel naţional, şi la nivelul oraşelor mari din ţara noastră, că se dezvoltă aceste reţele independente de senzori. Vrem să facem acest lucru tocmai pentru a veni în sprijinul lor, astfel încât şi ei să-şi calibreze reţelele în funcţie de staţiile noastre de măsurare a calităţii aerului, singurele acreditate şi omologate de Comisia Europeană şi care furnizează date către Comisia Europeană în baza cărora se fac statisticile la nivel naţional”, a menționat ministrul Mediului.

Acesta a explicat că staţiile care vor completa Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului vor fi de două tipuri, respectiv: 30 de staţii analizoare care măsoară strict PM10 şi PM 2,5, şi care oferă informaţii despre concentraţii în timp real pentru fiecare oră în parte, precum şi 30 de staţii care vor fi prelevatoare.

Amintim că România a fost condamnată la finalul lunii aprilie de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru ”nerespectarea sistematică și persistență” a limitei pentru particula PM10 în București.

În luna ianuarie, ministrul Mediului, Costel Alexe, avertiza că România riscă să plătească amenzi între 100.000 și 400.000 din cauza poluării din București, în procedura de infringement pe mediu a Comisiei Europene.

Avertismentul acestuia a fost urmat, în luna februarie, de solicitatea Comisiei Europeane înaintate României, Greciei și Maltei de a-și adopta primele programe naționale de control al poluării atmosferice și să le comunice Comisiei, în conformitate cu Directiva (UE) 2016/2284 privind reducerea emisiilor naționale de anumiți poluanți atmosferici. 

În temeiul acestei directive, statele membre sunt obligate să elaboreze, să adopte și să pună în aplicare programele lor respective, pentru a-și limita emisiile anuale. Directiva urmărește atingerea unor niveluri de calitate a aerului care să nu genereze efecte negative semnificative sau riscuri pentru sănătatea umană și pentru mediu.