Vedetele de la Târgul Mărțișorului din Piața Unirii – mărțișoarele pictate pe coajă de ou de struț au atras atenția trecătorilor

0
1235

În perioada 26 februarie 2021 – 8 martie 2021, aproximativ 30 de meșteșugari sunt prezenți în Piața Unirii din Iași cu mărțișoare inedite. Sute de ieșeni s-au bucurat de vremea frumoasă de afară și au ieșit duminică, 28 februarie, să cumpere mărțișoare de la târgul „Mărțișor – simbol și tradiție”, din Piața Unirii Iași. Prețul creațiilor manuale pornește de la 5 lei și pot ajunge și la 50 de lei, conform relatărilor bzi.ro.

În Piața Unirii din Iași, zeci de meșteșugari sunt prezenți la târgul „Mărțișor – simbol și tradiție”. Manifestarea culturală „Mărțișor – simbol și tradiție” se desfășoară timp de 8 zile. Ieșenii pot merge să cumpere mărțișoare unice, create manual, până pe data de 8 martie 2021. Cei aproximativ 30 de meșteșugari sunt din zona Moldovei și din alte zone etnografice ale țării. Vremea frumoasă de afară a fost de partea meșteșugarilor, sute de ieșeni au ieșit să cumpere mărțișoare pentru 1 martie!

„Suntem la ediția a VI-a a manifestației culturale educative. Prima ediție a activităților meșteșugărești după perioada de pandemie. În anul 2020 nu s-a desfășurat niciun fel de activitate de acest gen. Ultima activitate a Asociației „ART-Meșteșugurile Prutului” Iași a fost tot pentru mărțișor, ediția a V-a, în anul 2019. Suntem foarte încântați că acum am putut invita 30 de meșteri populari din Moldova și din Vâlcea, Argeș. În afară de mărțișoare, anul acesta am făcut o derogare pentru că nu am mai vândut de foarte multă vreme , am lăsat meșterii să vină și cu alte meșteșuguri, altele decât mărțișoare, care pot fi cadouri pentru luna martie”, a declarat Silvia Cozmîncă, președintele Asociației „ART-Meșteșugurile Prutului” Iași.

Străinii sunt încântați de mărțișoarele românești

Sute de ieșeni au trecut pragul târgului „Mărțișor – simbol și tradiție” încă de la deschidere. Copiii au fost cei mai încântați de expoziția de mărțișoare și meșteșuguri populare. Brățări cu motive de primăvară, dar și mărțișoarele clasice cu șnur au fost căutate de ieșeni cu o zi înainte de sosirea primăverii. Elevii caută cele mai frumoase mărțișoare pentru profesori și colegi. Mărțișoarele cu șnurul alb și negru pun semne de întrebare celor care nu cunosc povestea acestui simbol tradițional românesc, inclus în lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității – UNESCO.

„Lumea vine chiar dacă sâmbătă a plouat. Vin și copii, noi le oferim pliante cu tradiția mărțișorului la români, îi învățăm de ce sunt și cu fir negru, sunt foarte încântați de ceea ce aud. Scopul nostru nu este doar comercializarea, dar și informarea publicului tânăr despre acest simbol drag nouă, românilor. Vineri, 26 februarie 2021, chiar în prima zi, au fost foarte mulți străini care erau tare încântați de ceea ce văd și erau foarte curioși, au fost pe la toți meșterii”, a precizat Silvia Cozmîncă, președintele Asociației „ART-Meșteșugurile Prutului” Iași.

Mărțișoarele pictate pe coajă de ou de struț au atras atenția trecătorilor

Printre cei aproape 30 de meșteri populari prezenți la târg, două doamne cu lucrări inedite au atras atenția vizitatorilor. La standul sucevencei Celica Nistor, ieșenii se opreau și rămâneau uimiți când auzeau din ce material sunt confecționate mărțișoarele expuse. Doamna Celica Nistor lucrează multe ore pentru realizarea unui singur mărțișor. Prețul este pe măsură, un mărțișor costă între 30 și 80 de lei. Suceveanca face și bijuterii din coajă de ou.

„Confecționez mărțișoare din coajă de ou de struț, ou de gâscă și ou de rață. Cojile de rață și gâscă trebuie puse pe o bază, pentru că sunt mai subțirele. E foarte mult de lucru la o astfel de creație. Prima dată pregătesc oul, îl șlefuiesc, îl tai și trebuie șlefuită fiecare bucățică. Toate sunt diferite, nu fac niciodată două la fel. Modelele sunt încondeiate. Din oul de struț rămas fac coșulețe, nu risipesc nimic, că e păcat. Am început în urmă cu 3 ani și vin în fiecare an aici la târg”, a declarat Celica Nistor, meșteșugar din Suceava.

Ionela Lungu, vedeta manifestației culturale „Mărțișor – simbol și tradiție”

O altă căsuță din târg atrăgea tot mai mulți curioși. Aici era meșterul popular din Humulești, Ionela Lungu. Ionela este membră a Asociației Naționale a Creatorilor Populari din România, dar și a Asociației Meșterilor Populari din Ținutul Neamț, profesor coordonator în cadrul școlii Populare de Arte „Carmen Saeculare” Piatra Neamț, inginer de meserie. Pasiunea pentru modelarea lutului a descoperit-o la părinți încă din copilărie. Ionela Lungu este un meșter popular care dă viață poveștilor lui Nică a Smarandei din Humulești. Figurinele drăgălașe și colorate atrăgeau publicul. Oameni care treceau pe lângă standul ei erau primiți cu o veselie molipsitoare. Un mărțișor de la standul Ionelei costa 10 – 30 de lei.

„Eu stau la Humulești și de acolo și inspirația mea. O astfel de figurină durează câteva zile până este gata, azi îl modelezi, între timp coși căciulița și durează. Colaborez cu un tăbăcar pentru căciulițele personajelor, la Humulești mai sunt câțiva meșteșugari. Eu cu aceste personaje am și început. Pe vremea când eram studentă și nu aveam televizor, stăteam în casă și modelam. După ce am terminat facultatea, am recitit scrierile lui Creangă și am înțeles altfel povestea, și am dat viață personajelor. De aproximativ 18 ani fac această activitate”, a declarat Ionela Lungu, meșter popular din Humulești.