Ursula von der Leyen, mesaj în limba română: Am primit PNRR-ul din partea României. Include reforme și investiții pentru tranziția verde și digitală, sănătate și reziliență

0
709

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat luni, printr-un mesaj în limba română, că a primit Planul Național de Redresare și Reziliență propus de România, oficializând astfel, în numele executivului european, preluarea PNRR spre evaluare.

Am primit PNRR-ul României. Include reforme și investiții pentru sprijinirea tranziției verzi și digitale, creștere inteligentă, sănătatea, reziliența și politicile pentru generația viitoare. Next Generation EU va contribui la construirea unui viitor mai verde și sustenabil pentru România“, a scris von der Leyen, pe Twitter, potrivit CaleaEuropeană.ro.

Comisia European a primit luni un plan oficial de redresare și reziliență din partea României, care prezintă reformele și proiectele de investiții publice pe care România intenționează să le pună în aplicare cu sprijinul mecanismului de redresare și reziliență (RRF), informează executivul european într-un comunicat.

Prezentarea planului României urmează unui dialog intens între Comisie și autoritățile române în ultimele luni, mai arată sursa citată, care precizează că România a solicitat 14,3 miliarde EUR sub formă de granturi și 15 miliarde EUR sub formă de împrumuturi în cadrul RRF.

Planul României este structurat în jurul a șase piloni: tranziția ecologică, transformarea digitală, creșterea inteligentă, coeziunea socială și teritorială, sănătatea și reziliența și politicile pentru generația următoare. Planul include măsuri privind transportul durabil, educația, asistența medicală, renovarea clădirilor și digitalizarea administrației publice. Proiectele din plan acoperă întreaga durată de viață a RRF până în 2026. Planul propune proiecte în toate cele șapte domenii emblematice europene. Proiectele din plan acoperă întreaga durată de viață a RRF până în 2026.

Comisia va evalua acum planul României pe baza celor unsprezece criterii stabilite în regulament și va transpune conținutul acestuia în acte obligatorii din punct de vedere juridic. Această evaluare va include, în special, o analiză a măsurii în care planurile contribuie la abordarea eficientă a tuturor sau a unui subset semnificativ de provocări identificate în recomandările relevante specifice fiecărei țări, emise în contextul semestrului european. De asemenea, Comisia va evalua dacă planul alocă cel puțin 37 % din cheltuieli pentru investiții și reforme care sprijină obiectivele climatice și 20 % pentru tranziția digitală.

Consiliul va avea la dispoziție, de regulă, patru săptămâni pentru a adopta propunerea Comisiei de decizie de punere în aplicare a Consiliului.