Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, pol de atracție pentru tineri din afara României – 415 candidați din străinătate, atât din UE, cât și din alte state

0
635

Informații importante de la admiterea pentru anul universitar 2021-2022 organizată de Universitatea Tehnică (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi”, din Iași, în contextul în care Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” și Facultatea de Automatică și Calculatoare (AC) au reluat probele scrise, în vedere selectării candidaților

De asemenea, au fost depuse 5.934 de fișe de înscriere, fiind 3.200 de candidați unici, la un nivel comparabil cu 2019, când au fost înregistrate cele mai bune cifre din ultimii 12 ani. Dintre cei 3.200 de candidați, 200 au depus fișe de înscriere exclusiv pentru locuri care includ plata taxei de școlarizare.

Pe de altă parte, Universitatea Tehnică din Iași a mai înregistrat două recorduri la admiterea de anul acesta. BZI.ro scrie că au fost aproape 800 de dosare depuse pe locurile destinate candidaților români de pretutindeni și 415 candidați din străinătate, atât din țările Uniunii Europene (UE), cât și non-UE.

Numărul ridicat de solicitări pentru a deveni student la licență la TUIAȘI reprezintă o surpriză plăcută, căci, deși am prevăzut și asistăm de câțiva ani la revigorarea învățământului tehnic «ca atractivitate», în acest an, interesul acordat studiilor inginerești și de arhitectură a depășit prognoza. În același timp, însă, trebuie să fim rezervați în acest optimism, și nu doar noi, cei din Politehnica ieșeană, deoarece numărul mare de înscrieri se datorează generalizării procedurii online de la nivel național, astfel că se pot înscrie ușor, oriunde, candidați din toate regiunile geografice ale României. Chiar și în aceste condiții, un bilanț parțial al admiterii ne arată că situația este superioară anilor trecuți, din punctul de vedere al atractivității”, a sintetizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice din Iași.

Numărul candidaților s-a păstrat la un nivel ridicat, deși Facultățile de Arhitectură și AC au reintrodus anul acesta probele scrise la admitere, care nu au fost susținute în 2020, în contextul pandemiei de COVID-19. De altfel, rezultatele tinerilor la aceste probe au fost mulțumitoare, mai ales că subiectele la testul scris de la Automatică și Calculatoare, spre exemplu, au fost mai dificile decât cele de la proba de profil de la Bacalaureat.

În același trend, însă mult mai evident, având în vedere că dosarele de înscriere trec și prin filtrul Ministerului Educației și Cercetării, se înscrie și numărul candidaților străini, UE și non-UE, în afara celor din Republica Moldova. În acest an, am înregistrat peste 400 de candidați din aceste categorii, majoritatea din zona Magrebului, însă și din Statele Unite ale Americii (SUA), Canada, Israel sau Ucraina. Am înregistrat și un flux mult mai ridicat al candidaților din Republica Moldova, având 800 de candidați pe cele 311 locuri la licență”, a conchis prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

În ceea ce-i privește pe cei 415 candidați pentru locurile destinate studenților din afara țării, cei mai mulți sunt din Maroc – 365, restul fiind din Ucraina, SUA, Nigeria, Italia, Israel, Iordania, Grecia, Canada, Bangladesh, Austria și Albania. După finalizarea procesului de confirmare, universitatea va anunța public numărul de locuri disponibile pentru sesiunea de admitere din toamnă, care va avea loc între 6 și 17 septembrie 2021.