Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași aniversează 161 de ani de existență a primei instituții de învățământ superior modern a României

0
552

Prima instituție modernă de învățământ superior modern a României, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, demarează aniversarea a 161 de ani de existență. Începând de astăzi, 25 octombrie 2021, și până duminică, 31 octombrie 2021, instituția derulează evenimente speciale. În prim-plan este ceremonia dedicată momentului inaugural, activități speciale pe fiecare facultate, respectiv „Expoziția de flori, fructe și semințe din colecțiile științifice ale Grădinii Botanice «Anastasie Fătu»”, care se va deschide sâmbătă, 30 octombrie 2021, de la ora 11:00

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași organizează astăzi, 25 octombrie 2021, de la ora 11:00, în Aula Magna „Mihai Eminescu”, ceremonia dedicată momentului inaugural. Evenimentul poartă încărcătura simbolică a unei vechi tradiții intelectuale și celebrează cei 161 de ani de existență a Universității din Iași. Evenimentul va fi transmis live pe pagina unității de învățământ și pe contul de YouTube al UAIC. Astfel, până duminică, 31 octombrie 2021, instituția derulează evenimente speciale.

În prim-plan este ceremonia dedicată momentului inaugural, activități speciale pe fiecare facultate, respectiv „Expoziția de flori, fructe și semințe din colecțiile științifice ale Grădinii Botanice «Anastasie Fătu»”, care se va deschide sâmbătă, 30 octombrie 2021, de la ora 11:00. Programul complet al manifestărilor poate fi consultat AICI: https://www.uaic.ro/zilele-universitatii-2021/.

Un moment aparte va fi „Expoziția de flori, fructe și semințe” din colecțiile științifice ale Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” din Iași. Aceasta este programată între 30 octombrie, ora 11:00, și 21 noiembrie 2021, ora 17:00. Evenimentul a debutat în anul 1976, ajungând acum la cea de-a XLV-a ediție, dedicată aniversării a 165 de ani de la fondarea la Iași a primei grădini botanice din România. În spațiile expoziționale vor fi prezentate colecții reprezentative de crizanteme, varză ornamentală, ardei și dovleci decorativi, precum și eșantioane de fructe și semințe care aparțin unor specii de plante indigene și exotice. De asemenea, vor fi expuse forme topiare vegetale.

„Cu prilejul acestei ediții aniversare, când se sărbătoresc 165 de ani de la fondarea primei grădini botanice din România, vor fi prezentate soiuri ale genului Chrysanthemum, atât cele pentru floare tăiată (Chrysanthemum grandiflorum) care reunesc 215 varietăți horticole cultivate în sere și solarii, dar și soiuri de tufănele sau dumitrițe (Chrysanthemum indicum), în număr de 210 varietăți, cultivate în exterior. De asemenea, vor fi expuse 25 de specii, atât din flora spontană a diferitelor continente, cât și soiuri decorative prin flori sau frunze, anuale sau perene”, arată prof.univ.dr. Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice din Iași.

Află mai multe detalii pe BZI.ro.