Un conflict inventat poate duce la pierderea unei finanțări de 10,8 milioane lei pentru Liceul din Miroslava

0
1293

În urmă cu două zile, un lider sindical din învățământ a făcut public un comunicat prin care calomniază dur și nefondat Consiliul Local Miroslava și Primarul Comunei · Acuzațiile că Primăria face presiuni asupra Liceului ”Mihail Kogălniceanu” Miroslava pentru a ceda dreptul de proprietate a unui teren în favoarea Primăriei sunt nefondate și nu au legătură cu situația de fapt · În realitate, Primăria Miroslava este în etapa finală de evaluare a unui proiect cu o finanțare nerambursabilă de 10,8 milioane de lei a cărui beneficiar va fi tocmai Liceul din Miroslava · În urma acestui proiect, va fi construit un cămin pentru elevi și o fermă didactică modernă, iar documentele solicitate liceului din Miroslava erau tocmai cele cerute de finanțator · De altfel, lista proiectelor cu finanțare nerambursabilă făcute de Primăria Miroslava în beneficiul Liceului ”Mihail Kogălniceanu” se ridică la 36,3 milioane lei

În urmă cu două zile (6 iulie 2020), în spațiul public a apărut un comunicat al liderului de sindicat USLIP Iași, Prof. Laviniu Lăcustă, prin care este calomniat atât Consiliul Local Miroslava, cât și primarul comunei. Declarațiile sunt grave și nefondate și luate dintr-un context care nu are legătură cu situația de fapt. Lipsa de documentare prealabilă, poate dorința de a epata coroborată cu lipsa de bună credință din partea conducerii școlii a condus la o informare eronată a opiniei publice. Invităm public pe această cale pe domnul lider de sindicat la Primăria Miroslava pentru a-i oferi lămuriri și a-i expune situația de fapt. În cazul în care va continua să ne calomnieze, ne rezervăm dreptul de a-l acționa în instanță.

ATENȚIE: un proiect de 10,8 milioane riscă să piardă finanțarea

Situația de fapt este mult mai simplă. Primăria Comunei Miroslava a depus un proiect cu finanțare nerambursabilă de 10,8 milioane lei pentru contrucția unui cămin pentru elevi și a unei ferme didactice care să deservească bunul mers al activității educaționale la Liceul ”Mihail Kogălniceanu”. În urma unei adrese primite de la finanțator, se cereau unele documente privind situația patrimonială a terenului pe care urmează a fi construite cele două obiective. În consecință, am cerut Liceului pe data de 22 iunie 2020 să convoace Consiliul de Administrație pentru a analiza situația expusă de finanțator. Lipsa de reacție și diligență din partea conducerii liceului ne-a făcut să revenim cu o adresă către instituția de învățământ la începutul acestei luni prin care am cerut convocarea de urgență și luarea unei decizii în acest sens. În caz contrar, netrimiterea documentației în timp util către finanțator va înseamna pierderea finanțării nerambursabile pentru proiectul de 10,8 milioane de lei. Răspunsul la propunerea noastră de modernizare a liceului prin acest proiect a fost un comunicat public al liderului de sindicat amintit prin care eram acuzați pe nedrept că dorim să luăm terenul liceului. Așadar, în opinia conducerii liceului și a liderului de sindicat, construirea unui cămin nou pentru elevi și a unei ferme dicactice moderne înseamnă prejudiciu și nu plus valoare pentru școală. Sperăm că a fost doar o interpretare greșită a intenției noastră și nu rea voință și lipsă de viziune managerială.

Proiecte de 36,3 milioane lei făcute de Primărie pentru Liceul din Miroslava

      Proiectul de finanțare aflat în discuție nu este singular. Comuna Miroslava a acţionat consecvent, în ultimii ani, în sensul atragerii de finanţări nerambursabile, iniţial prin programe de dezvoltare rurală şi investiţii locale, şi, mai târziu, prin investiţii de anvergură subvenţionate din fonduri structurale și alte surse de finanțare. În ultimii patru ani, primarul comunei Miroslava a inițiat, promovat și supus spre analiză și aprobare consiliului local din Miroslava, șapte proiecte de dezvoltare și modernizare pentru liceu: modernizarea și reabilitarea de corpuri de clădiri existente, dotare cu mobilier și echipamente, construcții noi, construcție cămin nou și fermă didactică, modernizare bază sportivă și restaurare și consolidare Palatul Sturza.  Proiectele au fost depuse pe diverse programe de finanțare nerambursabilă: Programul Național de Dezvoltare Rurală (2 proiecte), Programul Operațional Regional 2014-2020 (2 proiecte), Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Republica Moldova 2014-2020 (1 proiect), Programul Național de Dezvoltare Locală (2 proiecte).

Valoarea totală a acestor proiecte depășește 36,3 milioane lei. UAT Comuna Miroslava a plătit toate documentațiile necesare pentru depunerea proiectelor și a susținut cofinațarea lor din bugetul primăriei. Proiectul pentru realizarea unui cămin pentru elevi și fermă didactică care are o valoare de peste 10,8 milioane lei, se află în prezent, în stadiul de evaluare la finanțator.

            Apel la responsabilitate!

Revenind la conflictul inventat, nu știm în ce manieră să intrepretăm spusele domnului lider de sindicat Laviniu Lăcustă și atitudinea conducerii liceului. Constatăm cu mâhnire că s-a creat un subiect public cu tentă politizată și generat în cea mai mare parte de conducerea liceului care ar fi  trebuit să fie preocupată în primul rând de educația elevilor și promovarea și susținerea de proiecte noi de dezvoltare. După cum spuneam, sperăm să fie doar o interpretare greșită și nu rea voință și că membrii Consiliului de Administrație care se vor întâlni mâine, 9 iulie 2020, în ședință să decidă cu responsabilitate pentru dezvoltarea liceului. Dacă atitudinea conducerii școlii va fi în continuare una ostilă dezvoltării, ne rezervăm dreptul de a face sesizări către Inspectoratul Școlar Iași, Ministerul Educației și alte instituții, după caz. Cât despre declarațiile amenințătoare și calomnioase ale liderului de sindicat care a fost invitat mâine la ședința Consiliului de Administrație, acestea par a fi mai mult declarații ale unei persoane politice decât ale unei persoane interesate de bunul mers al situației din Educație. Sperăm și în acest caz să fie doar interpretarea noastră greșită.

Poziția noastră rămâne aceași în sensul în care ne dorim respectarea legii și dezvoltarea instituțiilor de învățământ din Miroslava și, prin urmare, atragem atenția tuturor factorilor responsabili din conducerea liceului să aplice legea cu celeritate și să se gândească cu resposabilitate la binele comunității. Aceste proiecte nu sunt nici în beneficiul primarului comunei Miroslava, nici al Consiliul Local Miroslava sau angajaților primăriei, ci sunt pentru elevii și cadrele didactice din cadrul liceului, pentru a le oferi un mediu adecvat pentru a studia și practica agricultura și să devină viitorii fermieri ai României. Aceasta cu atât mai mult cu cât elevii liceului provin atât din comuna Miroslava, județul Iași, cât și din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est și Republica Moldova.

Dan Niță, Primarul Comunei Miroslava – 8 iulie 2020