UMF Iași: Măsuri de prevenire a infecției cu noul coronavirus

0
874

Conducerea Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a hotârât luarea unor măsuri de prevenție speciale în condițiile situației epidemiologice internaţionale şi naţionale legate de infecţiile acute respiratorii (gripa, COVID-19), în conformitate cu recomandările făcute de prof. univ. dr. Doina Azoicăi, coordonatorul disciplinei de Epidemiologie din cadrul UMF Iași, președinte al Societății Române de Epidemiologie și președinte al Comisiei de Epidemologie din cadrul Ministerului Sănătății:

  1. Informarea corectă a cadrelor didactice şi a studenţilor asupra riscurilor actuale privind infecţiile acute respiratorii (gripa, COVID-19), pe baza documentelor oficiale şi autorizate de către Ministerul Sănătăţii, Direcţiile de Sănătate Publică, Centrul de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile – Bucureşti, Center for Disease Control, European Center for Disease Control, Organizaţia Mondială a Sănătăţii etc.
  2. Procesul didactic se va desfăşura după programul corespunzător până la acest moment. Sălile de curs şi lucrări practice vor fi igienizate în mod corect şi se recomandă să se respecte o pauză de 10 min între cursuri/lucrări timp în care se va face aerisirea încăperilor. La sfârşitul activităţilor didactice se va face curăţenia uzuală şi decontaminarea suprafeţelor cu soluţii dezinfectante pe care Direcţia Administrativă le-a achiziţionat deja. În activităţile din spaţiile unitaţilor medicale se vor respecta de către cadrele didactice şi studenţi măsurile recomandate de fiecare instituţie.
  3. Personalul didactic şi studenţii vor respecta măsurile de protecţie recomandate de către Ministerul Sănătăţii prin care se pune accent pe faptul că:

– în afara orelor didactice vor evita aglomerările mari de persoane;

– se va evita contactul la mai puţin de 1 m cu persoanele care prezintă manifestări acute respiratorii (în afară de activitatea clinică) iar în stagii vor urmări ca bolnavilor cu afecţiuni acute respiratorii să li se asigure masca de protecţie (deci bolnavilor şi nu celor sănătoşi);

– echipamentul de protecție să fie corect utilizat (halatele cu mânecă lungă care să protejeze îmbrăcămintea, eventual încălţăminte de spital);

– spălarea mâinilor se va realiza ori de câte ori este nevoie şi eventual vor avea, la nivel individual, flacoane care pot fi purtate în buzunarul halatului cu soluţii dezinfectante pe bază de alcool;

– în cazul în care cadrul didactic sau studentul prezintă manifestări acute respiratorii va anunţa personal (de preferat telefonic) medicul de familie sau medicul Universităţii evenimentul şi va rămâne la domiciliu până la dispariţia simptomelor. Se vor adresa serviciilor spitaliceşti specializate (Spitalul de Boli Infecțioase) în cazul unei simptomatologii mai severe.  Vor anunţa medicul de familie /medicul Universităţii dacă au călătorit cu mai puţin de 14 zile în zone sau tări declarate cu focare de infecție cu coronavirus (Italia sau alte zone din alte continente aflate în situaţie de risc epidemiologic).