Tren metropolitan în jurul municipiului Iași. Noul proiect urban cerut de conducerea CJ Iași

0
213

Localitățile din zona metropolitană Iași se vor constitui într-o asociație pentru dezvoltarea unui nou proiect urban. Autoritățile au luat în calcul un proiect privind dezvoltarea unui tren metropolitan în jurul municipiului Iași. Proiectul ce cuprinde mai multe instituții ale statului va fi demarat în perioada următoare, conform bzi.ro.

Autoritățile județene au purtat la finalul săptămânii trecute o primă rundă de discuții cu reprezentanți ai Ministerului Transporturilor pentru înființarea unui tren metropolitan la Iași. Proiectul va cuprinde localitățile din zona metropolitană, în calcul fiind luate liniile de tren gestionate de Sucursala Regională de Căi Ferate.

„Ca urmare a vizitei pe care am făcut-o în București, am primit la Consiliul Județean o delegație a Ministerului Transporturilor. Am discutat despre unul dintre proiectele avansate în discuția inițială de la minister – introducerea trenului metropolitan. Ni s-au alăturat și reprezentanți de la Autoritatea Feroviară Română, Regionala CFR Iași, Agenția pentru Protecția Mediului Iași, prefectul județului, vicepreședinții CJ și administratorul public al județului”, a precizat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean (CJ) Iași.

Tren metropolitan în Iași. Noul proiect urban cerut de șefii CJ

Președintele CJ Iași a menționat faptul că prin noul proiect se urmărește o rută de transport alternativă, ecologică pentru locuitorii din jurul municipiului.

„Mă aștept ca acest grup de lucru, care se va constitui prin ordin de prefect, să se extindă și mai mult pentru că proiectul trenului metropolitan este pe cât de complex, pe atât de necesar. Viitorul ne obligă să gândim strategic politicile de mobilitate urbană pentru a acoperi nevoile cetățenilor de a avea căi accesibile de transport. Trebuie să protejăm mediul și să identificăm alternative ecologice, eficiente energetic, fiindcă ambele elemente sunt la fel de importante în creșterea calității vieții”, a mai spus șeful CJ Iași.

Asociație de dezvoltare în zona metropolitană Iași

Localitățile din zona metropolitană se vor grupa într-o asociație pentru a putea demara proiectul. În urma unui studiu de prefezabilitate va fi luată în calcul o primă linie de tren metropolitan. O decizie finală va fi luată însă după constituirea asociației respective.

„Asigur că deschidere și interes față de acest proiect există, atât din partea Consiliului Județean, cât și din partea Primăriei municipiului Iași și a primăriilor din zona metropolitană. Din acest motiv am început deja demersurile constituirii unei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară pentru ca împreună să realizăm acest scop comun. Odată cu oficializarea demersurilor de constituire a ADI-ului, vom discuta despre demararea unui studiu de prefezabilitate”, a mai precizat Costel Alexe.

Cum arată noul proiect de tren urban în zona metropolitană Iași?

Primăria Iași a inițiat o serie de studii încă de anul trecut în legătură cu un astfel de tren. Au fost luate în calcul variante pe ruta Podu Iloaiei – Lețcani – Iași sau Ciurea – Iași, Holboca – Iași, variante care vor fi analizate și în noua comisie. Conducerea CJ Iași a conturat și primele detalii ale acestui proiect pentru zona metropolitană. Costel Alexe a precizat că instituția, alături de celelalte instituții implicate, va avea întâlniri periodice pentru a contura noul obiectiv.

„Vrem să conturăm parametrii financiari, logistici și de infrastructură pe care dezvoltarea proiectului trenului metropolitan îi implică și, astfel, să evaluăm resursele de care avem nevoie. Am stabilit să organizăm periodic întâlniri ale grupului de lucru, în care vom atrage și alți specialiști, și să formalizăm fiecare întâlnire pentru a traduce obiectivele în etape de proiect”, a mai spus președintele Consiliului Județean Iași.