Tratament chirurgical revoluționar pentru bolnavii de Parkinson, la Iași

0
1092

Chinul bolnavilor de Parkinson care au forme avansate ale bolii ar putea lua sfârșit în curând, după ce conducerea Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași a declarat că intenționează să dea drumul cât mai repede unui tratament chirurgical special.

Potrivit ZiarulEvenimentul.ro, acest tratament i-ar ajuta pe pacienţii măcinaţi de această afecțiune neurodegenerativă să scape de calvarul provocat de tremur şi rigiditatate şi să ducă o viață socială normală. Potrivit conducerii unității medicale, s-a dorit implementarea mai devreme a acestui tratament, însă pandemia a pus piedici, astfel că managerul unității, conf. univ. dr. Lucian Eva speră ca de acum înainte lucrurile să intre pe un făgaș normal.

Intenționăm să începem cât mai repede aceste intervenții întrucât avem tehnologia necesară pentru a le efectua. Practic, aceste intervenții presupun montarea unor electrozi într-o anumită zonă profundă a creierului, direct responsabilă de mișcările necontrolate ale celor cu Parkinson. Noi am vrut de mult timp să începem, apoi am fi vrut din această vară, însă lucrurile nu au fost posibile fiindcă a fost situația de așa natură. Va trebui să vină un trainer din Cehia, și apoi sperăm ca lucrurile să meargă într-o linie dreaptă”, a declarat conf. univ. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iași.

Acesta a mai spus că, estimative, costurile se ridică la 30.000 de euro pentru un pacient, acestea însumând electrozii, baterii și alte consumabile. Costurile ar urma însă să fie suportate de spital, prin intermediul unui program naţional.

„În ciuda tratamentelor medicamentoase care există în momentul de față, pacienții aceștia nu reușesc să se integreze, să ducă o viață normală, fiindcă medicamentele nu sunt eficiente. Ei practic nu pot efectua gesturi minime, nu pot scrie, nu pot face sport, iar această tehnică ar duce la o ameliorare considerabilă a simptomelor cu care se confruntă acești pacienți. Deși costurile sunt mari, aproximativ 30.000 de euro pentru un pacient, analizele economico-financiare arată că pe termen mediu și lung cheltuielile pentru sistemul sanitar cu acești pacienți sunt mai mici fiindcă ar cheltui odată pe intervenție și apoi nu vor mai fi costuri ca atunci când ar lua toată viața medicamente”, a mai declarat conf. univ. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie Iaşi.

Tehnică indicată pacienţilor cu Parkinson în formă avansată

Tenhica de stimulare profundă a creierului sau DBS, cum mai este denumită, care urmează a fi introdusă la Spitalul de Neurochirurgie presupune ca medicii să implanteze pacientului nişte electrozi foarte fini într-o zonă specială a creierului, zonă care este responsabilă de rigiditate și tremur. Acei electrozi urmează a fi conectați la un mic dispozitiv electric implantat in piept, fiind folosit curent electric de joasă tensiune. Practic, dispozitivul si electrozii stimulează apoi, fără durere, creierul într-un mod care ajută la stoparea multora dintre simptomele Parkinson legate de mișcare, cum ar fi tremurul, încetinirea mișcării și rigiditatea. Această tehnică este folosită des în ţările din Europa de Est, precum Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Croaţia şi Rusia, cheltuielile fiind acoperite de sistemele naţionale de asigurări de sănătate.

De menţionat însă că tehnica este indicată pacienţilor cu Parkinson în formă avansată şi care nu mai răspund la tratamentul medicamentos.