Toți polițiștii unei unități de elită din SUA și-au dat demisia în semn de solidaritate cu doi colegi suspendați după un incident violent

0
192

Toți cei 57 de polițiști care făceau parte dintr-o echipă specială pentru situații de urgență din Buffalo, statul New York, și-au dat demisia vineri, după ce doi dintre colegii lor au fost suspendați pentru că l-ar fi împins și trânit la pământ pe un protestatar în vârstă de 75 de ani. Este un incident care a avut loc joi și ale cărui imagini au reaprins polemicile și discuțiile despre folosirea excesivă a forței de către poliție.

Bărbatul, care se numește Martin Gugino, a avut o cădere urâtă și este grav rănit. Militant pentru drepturile omului, el participase la un protest pașnic, ca multe altele în SUA, generate de moartea lui George Floyd.

Imaginile cu incidentul înfățișează un șir de polițiști spre care se îndreaptă, pe stradă, acest bărbat alb, înalt și slab. Martin Gugino le spune ceva, iar doi dintre polițiști îl împing. Omul se dezechilibrează, cade pe spate, pe trotuar, și se lovește cu capul de caldarâm. Pare să-și fi pierdut cunoștința sau în orice caz să fie grav rănit, îi curge sânge, dar alți agenți trec nepăsători pe lângă el până să-i fie acordat primul ajutor. 

Guvernatorul statului, Andrew Cuomo, a calificat incidentul ca fiind „total nejustificat și absolut dezgustător”.

Demisiile în masă ale polițiștilor –  din echipa specială respectivă, dar nu și din poliție – intervin în condițiile în care a fost deschisă o anchetă.

Aproape toți membrii echipei și-au dat demisiile în semn de solidaritate cu cei doi colegi ai lor suspendați. Consideră că a fost o decizie nedreaptă și că ei n-au făcut decât să execute ordinele, relatează CNN. Acum orașul a rămas fără forță de intervenție rapidă și va primi ajutor de la alte unități. 

Polițiștii aveau ca misiune să se asigure că sunt respectate restricțiile de circulație în oraș, care intraseră în vigoare după ora locală 20:00.