Top al reputaţiei academice: două universităţi din Iași, pe locurile III şi V

0
789

Două universităţi ieşene se numără între primele cinci instituţii de învăţământ superior din România în cadrul clasamentului QS World University Rankings 2021.

Astfel că Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ şi Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“ se află pe poziţia a III-a, respectiv a V-a în acest top. Totodată, conform experţilor care au realizat acest top, Politehnica ieşeană se află pe poziţia a II-a la nivel naţional în rândul universităţilor tehnice din ţară.

Clasamentul ia în considerare mai mulţi factori cu procentaje diferite, printre cei mai importanţi fiind reputaţia academică şi felul în care este percepută universitatea de alte instituţii de profil şi membrii comunităţii academice la nivel global, reputaţia în faţa angajatorilor, numărul de cadre didactice raportat la numărul de studenţi, citări în revistele internaţionale şi nivelul de internaţionalizare a universităţii, notează ZiaruldeIași.ro.

Politehnica ieşeană a fost inclusă în acest an pentru prima dată în clasamentul QS World University Rankings 2021, aflându-se în acest top alături de alte şase instituţii de învăţământ superior din ţară.

„Poziţia Politehnicii ieşene se păstrează constantă în rankingurile internaţionale, ba chiar am fost incluşi şi în topuri noi, în ciuda unui an complicat, marcat de pandemia COVID-19, care a afectat inclusiv o parte a cercetării ştiinţifice, fiindcă cea din zona medicală, a biochimiei, a fost mai susţinută la nivel internaţional. Sunt bune astfel de exerciţii de imagine exterioară, chiar dacă unele criterii nu vizează strict performanţa ştiinţifică şi pot avea un anumit grad de subiectivitate. În acelaşi timp, toate universităţile sunt evaluate după aceeaşi grilă şi oferă o fotografie de moment“, a declarat prof.dr. ing. Carmen Loghin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare şi inovare la TUIASI.

Pe prima poziţie a clasamentului în 2021 rămâne Massachusetts Institute of Technology (MIT), urmată de Stanford University şi Harvard University.

La nivel naţional, pe prima poziţie se află Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, Universitatea din Bucureşti, urmată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“. Pe poziţia a IV-a se află Universitatea Tehnică din Cluj, iar pe poziţia a V-a Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, Universitatea Politehnică din Bucureşti aflându-se pe poziţia a VI-a.