Telescopul spațial Hubble a descoperit o colecție nemaiăzută anterior de mici găuri negre. Un rezultat neașteptat, având în vedere că, aşa cum explică pe site-ul Agenției Spațiale Europene (ESA), cercetătorii de la Institutul de Astrofizică din Paris se așteptau să găsească în centrul clusterului stelar globular NGC 6397, o gaură neagră de dimensiuni medii, scrie Rainews.it.
Cercetătorii conduși de Eduardo Vitral și Gary A. Mamon se așteptau să găsească urme ale unei găuri negre cu masă intermediară, mai mică decât găurile negre supermasive găsite în centrul galaxiilor mari, dar mai mari decât cele formate din prăbușirea stelelor masive.
Acest tip de găuri negre sunt veriga lipsă în evoluția găurilor negre și existența lor a fost mult timp subiect de dezbatere. Așadar, pentru a o găsi, oamenii de știință au analizat pozițiile și viteza stelelor din cluster, folosind imagini luate de Hubble în urmă cu câțiva ani și pe cele de la observatorul spațial ESA Gaia.
“Analizele noastre au indicat faptul că orbitele stelelor erau apropiate de grupul globular, dar în mod cauzal și nu circular sau alungit”, spune Mamon.
“Am găsit indicii foarte puternice ale unei mase invizibile în regiunile centrale dense ale clusterului și am văzut că această masă suplimentară nu era concentrată într-un punct, ci se întindea de-a lungul unei părți a clusterului”, adaugă Vitral.
Potrivit cercetătorilor, această componentă invizibilă poate fi alcătuită doar din rămășițele unor stele masive ale căror regiuni interne s-au prăbușit sub gravitația lor, odată ce energia a fost epuizată. Stelele s-au scufundat apoi progresiv în centrul grupului. Prin urmare, o mare parte din această concentrație invizibilă este alcătuită din găuri negre cu masă stelară, susţin cercetătorii.