Poliția și procuratura din Iași cer documente de la asociația care a construit spitalul modular din Lețcani, în cadrul unui dosar penal deschis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, au declarat pentru G4media.ro surse judiciare.
Astfel, polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din Iași au cerut Asociației de Dezvoltare Intracomunitară Euronest toată documentația aferentă contractului de achiziție a Spitalului modular, dar și documentația despre recepția și punerea în funcțiune a obiectivului. Cererea de documente e motivată prin cercetările făcute în cadrul unui dosar penal instrumentat de procurorii ieșeni.
Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Euronest este umbrela sub care fostul președinte al Consiliului Județean Iași, Maricel Popa (PSD), și președintele CJ Neamț, Ionel Arsene (PSD), a cumpărat în acest an spitalul modular de lângă Iași, destinat îngrijirii pacienților cu Covid-19. Asociația reunește mai multe consilii județene din Moldova.
Construcția spitalului modular a fost însoțită de un scandal major. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi de la acel moment, Maricel Popa, declara în 21 aprilie că a semnat contractul de achiziţie a spitalului modular, câştigătoarea licitaţiei fiind compania SDI Global LLC din Turcia. Valoarea contractului este de 13,2 milioane de euro. Spitalul mobil a fost programat iniţial să ajungă la Iaşi pe 18 mai şi să fie instalat două săptămâni mai târziu, însă termenele au fost amânate, reprezentanţii CJ Iaşi invocând carantina din Turcia.
Ulterior, DSP Iași a amânat în repetate rânduri autorizarea spitalului, arătând că unitatea medicală nu îndeplinește condițiile necesare pentru o bună funcționare. La mijlocul lunii octombrie, la cinci luni de la primul termen de punere în funcțiune, Spitalul modular de la Lețcani a început să primească pacienți cu COVID.
Dar problemele nu s-au terminat atunci. O adresă trimisă de DSP Iași către asociația care gestionează unitatea medicală, consultată de G4Media.ro, arată mai multe deficiențe grave ale spitalului:
– instalația de încălzire nu face față la temperaturile scăzute
– apele pluviale nu sunt colectate, existând risc de inundație și îngheț
– burdufurile de trecere dintre module nu sunt etanșe
– țevile de apă și canalizare nu sunt izolate și există riscul de a îngheța
– lipsește documentația tehnică pentru utilizarea dotărilor spitalului
Și Curtea de Conturi a sancționat asociația care a achiziționat spitalul modular mobil COVID de la Leţcani în numele consiliilor judeţene din Iaşi și Neamţ cu 60.000 de lei. Potrivit inspectorilor, nu a fost respectată legea privind achiziţiile publice. Sancţiunea a fost contestată în instanţă. Curtea de Conturi a găsit nereguli în modul de gestionare a celor 14,8 milioane de euro dați de Consiliul Județean Iași și celor 3,3 milioane de euro de la Consiliul Județean Neamț, potrivit TVR.