Subprefectul USR de Alba, absolvent al unei facultăţi „fantomă”, şi-a anunţat demisia pe grupurile interne

0
721

Subprefectul USR de Alba, Viorel Raşcovici, ar urma să îşi depună demisia din funcţie vineri, 7 mai 2021. Acesta şi-a anunţat ieri demersul pe grupurile de discuţii interne ale USR PLUS, potrivit adevărul.ro.

Viorel Raşcovici este în centrul unui scandal privind valabilitatea diplomei sale de studii superioare. Anchete sunt în derulare atât la nivelul MAI, cât şi la Universitatea ”Babeş – Bolyai”, unde a urmat un curs postuniversitar. Acesta a rezistat în funcţia de subprefect doar două luni.  

Fostul poliţist Viorel Raşcovici şi-a trecut în CV faptul că a urmat studii superioare la o universitate care nu este acreditată sau autorizată provizoriu de Ministerul Educaţiei, fiind implicată în decursul anilor în mai multe scandaluri.  

Potrivit CV-ului, este vorba despre ”Universitatea Internaţională Deschisă Tehnoeconomie şi Cooperare Româno-Americană din Bucureşti, Facultatea de Drept, Legislaţie Internaţională Comparată, Diplomaţie şi Consultanţă Juridico-Economică, domeniul fundamental ştiinţe juridice”.  

Viorel Raşcovici (51 ani) a absolvit această universitate în martie 2005. În 2006 a urmat un curs postuniversitar la UBB, pentru care s-a folosit de o adeverinţă eliberată de facultatea neacreditată. La numirea în funcţia de subprefect, Raşcovici a depus o declaraţie pe propria răspundere prin care a susţinut că este absolvent cu studii superioare legale. El a susţinut că atât timp cât a absolvit cursul universitar la UBB Cluj-Napoca şi a beneficiat de spor la salariu în Poliţie ca urmare a studiilor superioare, diploma sa de licenţa este valabilă.  

Plecarea subprefectului din funcţie a fost confirmată vineri dimineaţă şi de deputatul de Alba, Beniamin Todosiu, liderul USR Alba, care a spus că Raşcovici ar urma să îşi înainteze demisia în cursul zilei. De asemenea, prefectul Nicolae Albu a fost anunţat chiar de către subprefect.   

Potrivit unui comunicat al ANPC, citat de adevărul.ro, universitatea pe care susţine Raşcovici că a absolvit-o practica o ”publicitate înşelătoare” şi oferea servicii neautorizate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului.  

Utilizarea diplomei respective de către Raşcovici a dus la probleme majore şi la IPJ Alba, unde a încasat sporuri pentru studii superioare şi o investigaţie legată de acest subiect este aproape finalizată. Cel puţin alţi 10 poliţişti din IPJ Alba sunt în aceeaşi situaţie, având sporuri ca urmare a absolvirii universităţii ”fantomă” din Bucureşti.