SONDAJ Medicina și IT, principalele domenii vânate de absolvenți

0
1062

Aproape două treimi dintre elevii de clasele a XI-a şi a XII-a din România şi-ar alege, după finalizarea studiilor, un loc de muncă în IT (32%) sau medicină (31%), arată rezultatele unui sondaj de opinie, realizat de INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate, în cadrul proiectului ‘Ghidul Meseriilor Viitorului’, citat de Adevărul.
De asemenea, 13% dintre cei chestionaţi au menţionat că domeniul economic, al managementului şi al antreprenoriatului este atractiv pentru un viitor job, iar 8% ar opta pentru un loc de muncă în domeniul juridic (avocat, jurist, procuror, judecător).  “Interesant este că, pentru tineri, un loc de muncă în poliţie sau armată (6%) este de două ori mai atractiv decât în educaţie sau sport. Interesul pentru meseria de profesor este exprimat de elevi în proporţie de doar 3%. Printre meseriile ‘exotice’ menţionate în răspunsurile la chestionare regăsim: pilot de drone şi miner spaţial. Unu din doi elevi consideră că noile meserii ale viitorului vin din domeniul roboticii, inteligenţei artificiale şi al calculatoarelor, 16% din imprimarea 3D, 14% din realitatea virtuală, 13% din internetul tuturor lucrurilor şi 6% din blockchain”, se arată în sondaj.

În plus, elevii au fost atraşi de marketingul digital în proporţie de 17%, iar apoi, în procente aproape egale, de meserii ca programatori de roboţi şi inteligenţă artificială (15%), ghid turistic spaţial (14%) şi arhitect de spaţii virtuale şi dezvoltator de avatare (câte 13%). Totodată, 9% dintre elevii intervievaţi au optat pentru biomedicină sau biotehnologii sau pentru a fi analist de baze de date mari/specialist în protecţia datelor. Într-un procent de 3%, aceştia par interesaţi să devină inovatori de energii alternative.