Se strânge lanţul bâlbelor în jurul lui Popa. Decontarea spitalului nu poate fi făcută din bani europeni, spune Opoziţia – DOCUMENT

0
1999

O serie de nereguli au ieşit la iveală, în ultima perioadă, cu privire la situaţia Spitalului Mobil de la Leţcani. Una ar fi că decontarea nu se poate face din fonduri europene, consideră Opoziţia din Consiliul Judeţean.

S-a spus în sedința CJ ca Asociația Eurnest nu este eligibilă pentru fonduri europene, dar Maricel Popa nu a ascultat. Am cerut în scris, încă din 9 aprilie, să se prezinte acceptul de la Ministerul Fondurilor Europene pentru Euronest, asa cum Maricel Popa a declarat că există, dar acesta nu exista! Popa a spus că pe 15 aprilie a aflat că Euronest nu este eligibilă, deci putea anula licitatia și să demareze corect achiziția! Dar s-a încăpățănat să o țină doar cuml-a dus capul! Acum se plânge că nu e lăsat să facă cum vrea. Da, nu e lăsat, căci eligibilitatea este dată de Uniunea Europeană, domnule Popa, nu de către Guvern! Dar lucrul aceata nu îl știe doamna Alina Popa, directorul Euronest“, a spus Vasile Cotiugă, consilier judeţean PNL.

“De-a lungul acestor aproape două luni, am solicitat în numeroase rânduri transparentizarea costurilor și licitațiilor din cadrul proiectului și o atenție deosebită în ceea ce privește partea de legalitate. Pe parcurs am aflat, mai mult pe surse decât de la conducerea instituției, că au apărut o serie de probleme, că este nevoie de asfaltarea platformei unde va fi amenajat spitalul, că ar fi nevoie de alocări financiare suplimentare și că modulele care compun spitalul mobil nici nu au plecat din Turcia. Totul a culminat cu vestea că Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, organismul prin care a fost depus cererea de finanțare, se află în imposibilitatea de a accesa fonduri europene pentru proiect, astfel că banii cheltuiți nu mai pot fi recuperați”, transmit consilierii judeţeni PMP.

Neavând răspunsuri tehnice şi punctuale privind situaţia acestei investiţii, Maricel Popa a transmis o scrisoare deschisă în care apelează la emoţia publică, pasând vina în alte direcţii. Ca răspuns la această manevră, grupul consilierilor judeţeni PNL şi PMP i-au cerut demisia de îndată preşedintelui Consiliului Judeţean, pentru modul în care a gestionat acest proiect extrem de important pentru Regiunea Moldovei.

“Prim consilierul judetean a avut o criza de isterie, de copil rasfatat, dupa ce s-a adeverit ce i-au spus consilierii judeteni PNL inca de la inceputul lunii aprilie. Asociatia Euronest nu este eligibila pentru finantarea prin fonduri europene a spitalului mobil. Doar asa imi pot explica urletele exprimate sub forma de comunicat de presa pe care l-a lansat. In paranoia lui, PNL este de vina pentru slaba conducere administrativa din ultimii patru ani, Maricel Popa reusind performanta de a politiza si acest proiect. PNL Iasi a votat fondurile pentru spital, conștienți fiind ca e posibil sa nu se recupereze banii de la UE, in schimb, am votat crezand in posibilitatea de a avea spitalul in termenul promis, ca va fi util in perioada de varf a pandemiei. Din pacate, spitalul se afla inca in Turcia si nu din vina PNL. Prin incompetenta administrativa si heirupismul marca inregistrata, primul consilier dintre consilieri a facut praf si acest proiect. A reusit performanta sa faca inutili 13 milioane euro. Ii cer alaturi de colegii mei sa faca un neam de bine acestui judet si sa ne scuteasca de binefacerile existentei lui, chiar daca temporară, in fruntea judetului“, a declarat Romeo Vatră, liderul grupului consilierilor judeţeni PNL Iaşi.