Într-un dosar de la Parchet, directorul executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS) Iași, Răzvan Gheorghiu, este acuzat că a hărțuit o funcționară până când aceasta a demisionat. Zâzania s-a declanșat din cauza tensiunilor provocate de pandemie. Totul ar fi pornit de la faptul că subordonata a fost pusă în izolare la domiciliu, 14 zile, după ce soțul a intrat în contact cu un pacient diagnosticat cu Covid 19. La dosar sunt atașate capturi de ecran ale discuțiilor în care Gheorghiu o acuză că este mincinoasă, a băgat panică în colegi și i se spune că nu mai are ce căuta în acel colectiv. Ceilalți subordonați, citați ca martori în dosar, afirmă, însă, că directorul a făcut totul pentru ca Maria Cătălina Pastia să renunțe la post, fără să fie clar motivul. Inclusiv directorul recunoaște acum că fostei angajate nu i se poate reproșa nimic.
Izolare la domiciliu pe motiv de Covid
Maria Cătălina Pastia (foto sus), angajată ca specialist în domeniul calității la ADIS Iași, a intrat în izolare la domiciliu, pe 25 mai, în timpul stării de alertă, după ce soțul a fost contact direct al unui pacient diagnosticat cu Covid 19. Cristian Pastia discutase față în față cu un angajat de-al său, care fusese internat la la Spitalul de Neurochirurgie, ca aparținător al fiicei. Era în perioada în care au fost descoperite multe cazuri în unitatea medicală, iar angajatul soțului a fost unul dintre ele.
În aceeași seară, familia Pastia a sunat la Direcția de Sănătate Publică (DSP) și la medicul de familie, cerând informații despre ce au de făcut.
„Am primit imediat indicația de a intra în autoizolare, toată familia, 14 zile, la domiciliu, conform legii. Pe 26 mai, dimineață, am avut trei discuții cu domnul director, spunându-i că suntem în izolare și că ne va fi monitorizată starea de sănătate. A insistat la telefon să mergem să ne testăm la Spitalul de Urgențe sau la un cabinet privat, dar am aflat de la DSP că ne este interzis să părăsim domiciliul, fiind pasibili de amendă și dosar penal”, spune Maria Pastia. Aceasta i-a mai spus directorului că, dacă totul este bine, în baza documentelor de la medicul de familie se întoarce la serviciu în 14 zile.
„Mi-a cerut să nu-mi neglijez sarcinile de serviciu în această perioadă, lucru pe care l-am respectat. Am sunat oamenii cu care trebuia să mă văd, am purtat nenumărate discuții în interes de serviciu”, mai spune Maria Pastia.
Escaladarea răfuielii prin mesaje pe Whatsapp
Presiunile au început pe 29 mai, în urma unei discuții a soțului angajatei cu directorul ADIS, în care acesta i-a spus că femeia poate să-și caute de muncă, pentru că-i așteaptă demisia. A acuzat-o că nu vrea să se testeze și că din cauza asta soția lui refuză să mai vină acasă, iar colegii sunt panicați.
„Colegii mi-au spus că asta este, ne întâlnim cu mulți oameni, este mai bine să fim precauți. Am vrut să văd dacă sunt colegii panicați, dacă mă învinovățesc pe mine de ceva. Nici pomeneală. În iulie, la o lună după demisia mea, au fost doi colegi diagnosticați. Am vorbit cu ei, nu i-a dat afară, nu i-a pus să își dea demisia, cum am pățit eu. Poate au apărut niște frustrări la el, pentru că înainte am avut doar mici ciocniri normale. Știu că, într-adevăr, soția lui nu era acasă de două săptămâni, dar să mă acuze pe mine că din cauza mea nu a venit este prea mult”, spune fosta angajată ADIS.
Răzvan Gheorghiu (primul din stânga) este acuzat de presiuni
Au urmat răfuieli prin mesaje, discuțiile fiind purtate de soțul femeii, după ce Răzvan Gheorghiu ar fi sunat-o, în stare de ebrietate, și a înjurat-o. „A vorbit foarte, foarte urât. Nici nu are rost să pomenesc exact ce a spus. Soțul meu i-a reproșat apoi, într-un mesaj, că așa se comportă când este beat”, explică Maria Pastia.
Femeia spune că, atunci când a sunat-o s-o înjure, șeful ei era în evidentă stare de ebrietate, iar un coleg de-al lor, care era atunci cu el, a asistat la scenă.
Directorul a insistat că femeia este mincinoasă, că și-a panicat colegii și că așteaptă demisia ei, pentru că nu se mai încadrează în colectiv. „Maria poate să-și caute de servici”, este, copiat literă cu literă, unul dintre mesajele lui Răzvan Gheorghiu. După ce soțul îi explică faptul că, dacă iese din casă pentru test, este caz penal, directorul revine: „Aștept Demisia Mariei”.
Discuțiile s-au purtat pe un grup de Whatsapp al ADIS, unde toți colegii le-au putut vedea, și unde până și Romeo Olteanu, vicepreședintele Consiliului Județean (care are în subordine ADIS), a intervenit: „Rog cei doi combatanți să șteargă comentariile care nu au legătură cu salubrizarea”.
Reproșuri generale, nimic la obiect
Directorul Răzvan Gheorghiu i-a reproșat angajatei că este duplicitară și a insistat, în numeroase mesaje, să demisioneze. Femeia, pe de altă parte, i-a spus directorului că nu este vinovată că nu-i vine soția acasă și că nu face decât să respecte procedura impusă de DSP, care nu testează dacă nu sunt simptome. I-a dat directorului și un număr de telefon la care să verifice ce-i spune, nefiind clar dacă Gheorghiu a sunat sau nu.
A cedat la presiune
La finalul perioadei de autoizolare, Maria Pastia a mers la medicul de familie, de unde a luat acte pentru a reintra la serviciu: certificat medical, adeverință de reintrare în colectivitate. În plus, și-a făcut test Covid, care a ieșit negativ. „La întoarcerea la birou, după toate mesajele din zilele anterioare și, probabil, după discuțiile lor cu directorul, toți colegii erau jenați în relația cu mine. Directorul nu a vrut să ne întâlnim. Trimitea colegi cu mesaje pentru mine. Asta a fost câteva zile. Când am văzut că nu era nimic bun la capătul tunelului, mi-a fost și frică. Eu sunt specialist tehnic, eu asta știu să fac, am spus că cine știe ce îmi face, mă pune să semnez ceva. Așa că am decis să renunț la presiunile lui și i-am dat demisia la semnat”, susține Maria Pastia.
Armonia de la ADIS s-a stricat în pandemie
Pe 12 iunie și-a dat demisia și, conform adeverinței de vechime, a stat la ADIS aproape 4 ani, în care a avut cele 14 zile de concediu medical din cauza autoizolării.
„Nu poate spune că nu am lucrat bine. De altfel, am avut calificative de foarte bine la evaluări. Am făcut și treabă de jurist, când s-au făcut licitațiile pentru salubrizare – colectare și transport, operare instalații. Eu cu Mădălina, o colegă decedată, și împreună cu angajați din CJ, am făcut caietele de sarcini. Am auzit ulterior, de la colegi din CJ, că am fost prea corectă în aceste caiete de sarcini și de la asta mi se trage hărțuirea de la final. Dar, este ceva greu de demonstrat. Nu mi-a reproșat ceva direct în sensul ăsta. Singura chestie pe care mi-o mai spunea când nu eram de acord cu ceva era să fac cum vreau eu când o să fiu director”, mai explică Maria Pastia.
Directorul ADIS: „Demisia este un act unilateral. Vedem ce spune instanța”
Răzvan Gheorghiu, directorul executiv ADIS, se apără într-un singur fel: „Demisia este un act unilateral al doamnei Pastia. Nu comentez mesajele dintre noi, nu am forțat-o. Probabil că are anumite frustări. Nu comentez mai multe, instanța va decide”, spune Gheorghiu.
Surprinzător, directorul ADIS nu are nimic să-i reproșeze fostei subordonate: „Toate sarcinile de serviciu și le-a făcut conform fișei postului. Era potrivită la locul său de muncă, calificativele au fost foarte bune. Dar, dacă a decis să demisioneze, este pentru că așa a vrut”, mai susține directorul ADIS.