Rezultatele administrației liberale: re-industrializarea Iașului – mari companii private își mută producția în parcurile industriale din județ după modelul de succes al comunei Miroslava

0
859

Județul Iași a atras în ultimii ani câțiva mari jucători industriali, grație parcului industrial din comuna Miroslava, și vrea să se dezvolte semnificativ în aceeași direcție în următorii patru ani. În județ sunt acum operaționale două parcuri industriale realizate de autorități locale, ambele la Miroslava.

Următoarea zonă de dezvoltare este Lețcaniul, la 12 km de municipiul Iași, unde Consiliul Județean va lansa o licitație de lucrări în primăvara acestui an, cu fonduri atrase de la Guvern. La Lețcani funcționează un parc agro-industrial realizat de CJ și un parc logistic privat.

Parcurile industriale funcționale deja sau care sunt în pregătire au o suprafață totală de aproape 200 hectare. Pe termen scurt, localitățile avute în vedere de către administrația județeană sunt Lețcani, Holboca, Dumești, Podu Iloaiei și Deleni, consemnează Economedia.ro.

Foto: Harta actualelor și viitoarelor parcuri industriale din județul Iași

Parcul Miroslava I – grad de ocupare 100%

Primul parc industrial din Iași a fost înființat de Primăria comunei Miroslava, la circa 8 km de municipiul reședință de județ. Parcul are 46 hectare, iar gradul de ocupare este de 100%. Proiectul a fost dezvoltat în jurul fabricii Delphi (actualul BorgWarner). Parcul are acces direct la șoseaua de centură, arteră care face legătura cu principalul drum de intrare în Iași: drumul european E583.

În parc sunt peste 60 de rezidenți: unele fabrici sunt finalizate, în timp ce altele sunt în construcție. Domeniile de activitate ale companiilor care au investit aici sunt diverse: fabricarea betonului, automate de cafea, tipografii, producția de vopsele, constructori de drumuri și autostrăzi, producția de echipamente pentru spălătorii „self service”, produse farmaceutice, producție publicitară, fabricarea de structuri metalice, distribuția de mașini unelte CNC, producție nasturi, textile sau fabricarea berii.

În principiu, facilitățile pe care le acordăm sunt cele din legea 186/2013 privind înființarea parcurilor industriale. Poate cea mai importantă facilitate este scutirea de la impozitul pe clădiri. În plus, rezidenții beneficiază de investițiile făcute de către Primăria Miroslava în ceea ce privește infrastructura și utilitățile, investiții de ordinul milioanelor de euro. Suprafețele sunt închiriate pe perioade de la 25 la 49 de ani, dar rezidentul poate opta pentru cumpărarea terenului la momentul în care este finalizată investiția”, a declarat pentru Economedia.ro directorul parcurilor industriale din Miroslava, Dorel Codină.

Foto: Parcul Miroslava / Economedia.ro

El a adăugat că, la acest moment, investițiile atrase prin angajamentul luat de către rezidenți, cu hale construite sau în curs de construcție/autorizare, se ridică la peste 200 milioane euro. Parcul industrial din Miroslava a început licitațiile pentru închirierea suprafețelor în anul 2016.

În cazul investițiilor de amploare, rezidenții economisesc fonduri importante în urma scutirii plății impozitului pe clădiri: valoarea scutirii la plată poate fi mai mare față de redevența pe care o plătește la Primărie în baza contractului de folosință a terenului. De exemplu, la o investiție de un milion de euro realizată pe un teren de 1 ha, scutirea de taxe ajunge la 15.000 euro/an, în timp ce redevența anuală este de 9.000 euro (0,9 euro/mp/an). În schimb, comunitatea locală beneficiază de fonduri indirecte de pe urma exploatării parcului, principala sursă fiind impozitul pe venit. De asemenea, un parc industrial înseamnă crearea de locuri de muncă și, în general, o dezvoltare sustenabilă a comunei.

Parcul Miroslava I cuprinde în special companii din țară, o parte dintre acestea relocând afacerile din alte zone, dar există și companii cu acționarat străin (circa 10%).

În ceea ce privește infrastructura rutieră, Primăria Miroslava a realizat o rețea nouă de drumuri în întreg parcul. În prezent, autoritatea locală are în desfășurare o licitație în valoare de 8,4 milioane lei (fonduri guvernamentale) pentru realizarea a încă 3,5 km de drum, respectiv opt tronsoane din incintă sau limita parcului, sectoare care vor asigura conectarea tuturor amplasamentelor la rețeaua existentă. Pe unele amplasamente încă nu a început construcția de hale, dar toate sunt închiriate.

Odată cu succesul primului parc de 46 ha, Miroslava a lansat un al doilea parc, într-o zonă din vecinătate, în spatele fabricii Antibiotice. Parcul II are 25 hectare, iar primul rezident este producătorul german Mennekes: compania a finalizat construirea unei fabrici (producția de cabluri pentru încărcarea vehiculelor electrice) și are planuri pentru a doua (stații de încărcare pentru vehicule electrice). Nemții au ajuns la Iași acum câțiva ani după ce, inițial, au deschis sediul social la Cluj și au căutat oportunități în vestul țării. În cele din urmă, au investit peste 11 milioane euro în parcul de lângă Iași.

Avem o listă de așteptare cu 50 companii interesate să investească în parcurile industriale din Miroslava. Nu excludem varianta unei extinderi a actualelor parcuri, dar, în primă fază, vrem să finalizăm toate lucrările inițiate”, a precizat Dorel Codină.

Potrivit acestuia, unele probleme au fost și din cauza pandemiei: limitarea numărului de persoane în spații închise nu a făcut posibilă organizarea de noi licitații pentru închirierea suprafețelor.

Pentru Parcul II Miroslava, în luna februarie 2021, Consiliul Local a aprobat o investiție de 7,2 milioane lei pentru modernizarea unui drum de 1,1 km: artera, proiectată la 4 benzi, face legătura între drumul european E583 și centura de sud a Iașului. Drumul tranzitează limita estică a parcului industrial și asigură acces rapid pentru Mennekes și ceilalți rezidenți care vor construi în această zonă.

Parcul de la Lețcani va fi operaționalizat în 2022

Un al treilea parc industrial al Iașului este amenajat la Lețcani de către Consiliul Județean: un amplasament de 18 ha pe un teren cu acces direct la drumul european E583 și aflat la doar 3 km de parcurile din Miroslava. Un alt avantaj al parcului este că, la limita nordică, este prevăzut traseul autostrăzii Ungheni – Iași – Tg Neamț, tronson aflat acum în faza de proiectare.

Foto: Parcul Industrial Lețcani / Economedia.ro

Ideea amenajării unui parc la Lețcani, la circa 12 km de mun. Iași, este mai veche, dar proiectul nu a demarat efectiv în trecut din cauza unor dispute politice locale, precum și unei incapacități administrative.

Parcul a fost aproape de a fi resuscitat în august 2018: la vremea respectivă, compania turcă Dogu Press (proiectare și producere de componente auto) anunța un proiect de tip greenfield pentru construirea unei hale de producție, cu o valoare a investiției de 10 milioane euro. Anunțul a fost făcut cu mult festivism, într-un eveniment organizat în Capitală de către Ministerul pentru mediul de afaceri, cu participarea autorităților locale și regionale. Însă investiția nu s-a materializat.

În prezent, CJ face demersurile pentru deblocarea situației de la Lețcani, iar primul pas constă în relocarea unor stâlpi de electricitate de pe amplasament. De asemenea, administrația județeană va lansa o licitație pentru realizarea infrastructurii parcului: investiția este de 8 milioane lei, iar banii au fost alocați prin legea bugetului de stat pe anul 2021 (la fel ca în cazul Miroslavei). Conducerea CJ Iași spune că parcul industrial de la Lețcani va fi operaționalizat cel târziu pe parcursul anului 2022.

Cele 8 milioane lei sunt suficiente pentru amenajarea parcului industrial având în vedere amplasamentul și rețelele de uilități din zonă. După realizarea unei strategii de contractare de către Iași Industrial Park SRL, companie care gestionează parcul, vom începe licitațiile pentru închirierea suprafețelor. Facilitățile sunt cele existente în legea parcurilor industriale. Există un interes major între companii, inclusiv din străinătate, să deschidă facilități la Iași, sunt purtate discuții în acest sens inclusiv la nivelul camerelor de comerț”, a declarat vicepreședintele CJ Iași, Marius Dangă.

În comuna limitrofă Iașului există un parc agroindustrial („Transagropolis” – primul parc de acest fel din județ), un proiect implementat de CJ cu fonduri europene (19 milioane lei), dar care, până acum, nu și-a dovedit utilitatea decât în măsura găzduirii unui spital modular Covid19 (parcul dispunea de o zonă liberă de construcții) care, în prezent, este închis, deși autoritățile din Iași și Neamț au achitat o factură de peste 13 milioane euro.

Transagropolis se află la ieșirea din Lețcani spre Roman, iar proiectul a constat în construirea de spații de depozitare a legumelor și fructelor, de spații pentru liniile de procesare și desfacere și un centru suport pentru afaceri. Obiectivul asumat prin proiect este departe de a fi îndeplinit.

Tot pe raza comunei Lețcani se află parcul logistic și industrial „Solo” – un proiect privat implementat de Grupul Tester și finalizat în anul 2014. La mijlocul lunii martie 2021, parcul a fost preluat de către compania de investiții Oresa. Parcul „Solo” se află vizavi de parcul industrial pe care vrea să-l amenajeze administrația județeană. Investiția în amenajarea parcului a ajuns la 6,4 milioane euro, iar unul dintre beneficiari este compania americană Lear Corporation, firmă care, alături de BorgWarner, se numără printre cei mai mari angajatori privați din județ. Ambele companii numără fiecare câteva mii de angajați.

Lista localităților unde sunt propuse noi parcuri industriale

Într-un stadiu incipient sunt alte patru parcuri industriale pe care administrația județeană vrea să le implementeze în diverse comune și orașe din județ.

La Holboca (comună limitrofă mun. Iași), autoritatea locală a oferit CJ un teren de 30 hectare: deocamdată, aici este în curs de realizare un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) – fondurile necesare (190.000 lei) sunt prevăzute în bugetul județean pe anul în curs. Alte proiecte similare sunt propuse în Dumești (26 hectare), Podu Iloaiei (10 hectare) și Deleni (10 hectare). În aceste cazuri au fost încheiate parteneriatele între CJ și autoritățile locale, iar terenul a fost pus la dispoziție de către primării pentru amenajare.

Pe lista administrației județene se mai află orașele Pașcani (municipiu din vestul județului) și Hârlău (oraș din zona de nord-vest), precum și localitățile Rediu (comună limitrofă mun. Iași), Răducăneni (comună din zona de sud-est) și Moțca (comună din centrul județului).