Proiectul de consolidare a fostei Chesturi a fost depus pentru finanţare

0
504

Consiliul Județean a depus cererea de finanțare pentru proiectul “Consolidare, refuncționalizare și mansardare clădire monument istoric –Strada Vasile Alecsandri nr. 6” în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Clădirea va găzdui Muzeul Junimii, în cadrul căruia va fi reconstituită atmosfera anilor 1863-1885 și vor fi expuse obiecte de epocă ce au aparținut junimiștilor. Totodată, vor fi amenajate încăperi dedicate perioadei pașoptiste, literaturii române din Basarabia, o zonă dedicată Pogromului, dar și un muzeu al literaturii evreiești din România.

Valoarea totală estimată a proiectului este de 16,5 milioane lei, Consiliul Județean decontând până acum cheltuieli în valoare de 8,5 milioane lei.

Monumentul istoric de pe Strada Vasile Alecsandri are o suprafață construită de 1160 metri pătrați și o suprafață totală desfășurată de 3988 metri pătrați. În trecut, clădirea a găzduit Revista “Viața Românească” și a fost sediul Chesturii de Poliție din Iași.