La nivelul Consiliului Local, liberalii au înaintat un proiect prin care doresc premierea cu fonduri de la bugetul local a elevilor și profesorilor ieșeni care au obținut rezultate deosebite la olimpiadele naționale și internaționale, precum și la concursurile naționale. Totodată, se propune și premierea șefilor de promoție la liceele din Iași.
De acest proiect ar urma să beneficieze 184 elevi și aproximativ 100 cadre didactice.
Practic, se propune alocarea de la bugetul local a sumei de 464.000 lei pentru premierea acestor elevi, precum și a profesorilor coordonatori. Ar urma să fie premiați cu 3000 lei elevii care au obținut locul I la olimpiadele sau concursuri naționale și internaționale, cei care au obținut locul II ar urma să fie premiați cu 2000 lei, iar cei care au obținut locul III cu 1000 lei. Totodată, prin proiect se propune premierea cu 1500 lei a șefilor de promoții de la liceele din Iași
Deputatul liberal Marius Bodea a explicat că ”există cadru legislativ care oferă pârghii importante autorităților locale în vederea sprijinirii sistemului de educație publică”. Acesta a menționat că retenția celor mai buni elevi și constituirea unui corp profesional de elită trebuie să devină obiective strategice pentru Primărie în domeniul educației.
”Numeroase studii au demonstrat că principalul factor responsabil de calitatea educaţiei este cadrul didactic. Consiliul Local și Primăria trebuie să atragă cele mai bune cadre didactice, dacă doreşte să aibă un sistem de învăţământ preuniversitar performant. Totodată, avem nevoie ca în Iași să rămână cei mai buni elevi pentru că, pe lângă factorul social și uman, există și un interes de ordin economic. Cele mai bune creiere care rămân în oraș înseamnă că Iașul devine mai atractiv pentru companii să investească aici sau, la fel de important, aceștia pot înființa ei înșiși companii locale de succes”, a spus deputatul liberal.
Consilierul local Răzvan Timofciuc a menționat că ”Iașul este al doilea oraș pe ţară în ceea ce priveşte numărul de olimpici, după Bucureşti”. Consilierul liberal a mai menționat că ”în CL se cheltuie sume exorbitante pe tot felul de lucruri care nu aduc plus-valoare comunității. Numai pentru festivaluri, bâlciuri și sărbători, Primărie cheltuie anual aproximativ 2 milioane euro. Sprijinirea actului educaţional trebuie să se producă şi în fapte, nu doar în vorbe. Educația face parte din blazonul comunităţii noastre, iar Consiliul Local are datoria să contribuie la sprijinirea actului educațional”.