Principalele declaraţii ale Ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, la Iaşi

0
1265

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a fost prezentă la Iaşi, pentru a oferi o serie de detalii şi clarificări privind viitorul Spitalului Regional de Urgenţă.

“În 2014, UE alocă României 150 milioane euro pentru construcţia a 3 spitale regionale, reprezentând 50% din valoarea spitalelor, urmând ca diferenţa să fie asigurată de Guvernul României. Vorbim doar de valoarea construcţiei, fără dotări, fără acces, fără programe de pregătire, etc. În 2016, în luna decembrie, Ministerul Sănătăţii semnează un contract cu Banca Europeană de Investiţii pentru elaborarea studiilor de fezabilitate. Însă datele principale au fost cerute de BEI în august 2017, practic epopeea acestor spitale nu a început în urmă cu câţiva ani, ci în 2017”.

“Referitor la Iaşi, în septembrie 2017, se alocă suprafaţa de teren necesară Spitalului Regional Iaşi. În octombrie, se face face un protocol pentru transmiterea imobilului teren. În mai 2018 se eliberează certificatul de urbanism iar în august 2018 este finalizat studiul topografic. Luna aceasta a fost finalizat studiul geotehnic iar ieri a avut loc dezbaterea publică a studiului de evaluarea a impactului asupra mediului. Prin urmare, nu putem spune că s-a pierdut timpul. Ba mai mult, din punctul meu de vedere, Iaşul este un exemplu de bună practică, de bună colaborare între Primăria Iaşi şi Consiliul Judeţean”.

“Sunt stabilite nişte etape. Urmează procedurile de achiziţii pentru elaborarea proiectului tehnic, pentru programele de training, pentru asistenţă tehnică la implementare (16 milioane euro). Au fost discuţii legate de faptul că noi nu cerem o suplimentare a acestor fonduri pentru că, în final, valoarea totală a studiului de fezabilitate este de aproximativ 400 milioane euro, care include acele sume de care vorbeam anterior. Însă pot să vă spun că în 27 septembrie, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, au plecat la Bruxelles pentru a solicita suplimentări de fonduri pe această Axă, fiind vorba de 220 milioane euro. Acolo ni s-a transmis că 70 milioane euro s-au alocat pentru achiziţia de ambulanţe şi 150 milioane euro pentru IMM-uri. Deci este eronat faptul că nu am solicitat suplimentări de fonduri”.

“Doamna Corina Creţu, comisar european, a spus că dacă dorim fonduri suplimentare ar trebui să fazăm acest proiect, adică să mergem pe achiziţie elaborare proiect tehnic, achiziţie planuri de training, adică ceea ce vă spuneam, iar în faza a doua să mergem pe construcţia efectivă. Prin urmare, putem solicita fonduri în cadrul financiar 2021-2027. Teoretic ar trebui să terminăm spitalul în 2023 ca să ne recuperăm toţi banii dar ştiţi foarte bine că e vorba de proceduri, urmate de posibile contestaţii. Astfel că am achiesat la discuţiile avute cu doamna Corina Creţu, propunând fazarea acestui proiect. Drept urmare, nu se va întârzia construcţia, dar finalitatea nu va fi 2023. Este exclus să nu se facă acest spital şi să nu se finalizeze”.

“Pentru faza a doua vom cere suplimentarea cofinanţării, de la 50% la 85%, astfel încât vom elimina şi posibilele probleme legate de finanţare şi sursa de finanţare. Spitalul Regional de Urgenţă se va face iar Iaşul este cel mai înaintat. În privinţa căilor de acces, autorităţile locale şi judeţene au accesat deja fonduri europene astfel că, acest cost se va scădea din valoarea totală. Era o problemă dacă nu solicitam această fazare pentru că am căutat surse de finanţare inclusiv prin parteneriat public-privat pentru că utilizarea fondurilor europene nu exclude utilizarea fondurilor din parteneriat public-privat”.

Cât despre situaţia Institutului de Boli Cardiovasculare Iaşi şi faptul că cel mai mare spital din Moldova, respectiv “Sf. Spiridon” nu are angiograf propriu, acesta aparţinând institului, Sorina Pintea a spus că:

“În iulie când am venit aici am spus că urmează să alocăm, din fondul de rezervă, 10 milioane de lei. Imediat după ce am plecat au început procedurile de achiziţii şi am înţeles că acestea au durat 6 luni de zile. Chiar ieri am avut o întâlnire cu domnul Grigore Tinică (directorul Institutului de Boli Cardiovasculare Iaşi), cu înţelegerea că lucrările vor fi finalizate până la sfârşitul lunii ianuarie 2019. Guvernul a alocat aceştia bani, dar modul cum au fost ei au fost utilizaţi nu depinde de noi, trecând peste faptul că nu au fost utilizaţi în integralitate – institutul returnând 2 milioane de lei – pe care îi vom aloca anul viitor”.