Prezenţă de 93% la prima probă a evaluării elevilor de clasa a VI-a

0
72

Peste 8.000 de elevi de clasa a VI-a din judeţul Iaşi au susţinut în cursul zilei de ieri prima probă scrisă, cea de la limbă şi comunicare, a Evaluării Naţionale la final de clasa a VI-a, urmând ca astăzi, 13 mai, să se desfăşoare proba la matematică şi ştiinţele naturii. Elevii sunt astfel evaluaţi în ceea ce priveşte competenţele fundamentale dobândite în ciclul inferior al gimnaziului, adică în clasele a V-a şi a VI-a.

La nivelul judeţului Iaşi, evaluarea elevilor de clasa a VI-a se desfăşoară în 175 de şcoli, fiind prezenţi la prima probă 93% dintre elevii înscrişi în clasa a VI-a. Astfel, dintre cei 8.660 de elevi, au fost prezenţi 8.059, cu o rată a prezenţei mai bună în mediul urban, unde au participat 95,45%, comparativ cu 91,11% în mediul rural, scrie ZiaruldeIași.ro.

„Comisia judeţeană de examen a stabilit ca aceste teste să înceapă, în fiecare dintre cele două zile, la ora 9. Indiferent de scenariul în care se află unităţile de învăţământ, cele două probe se susţin cu prezenţă fizică, respectându-se toate măsurile de siguranţă sanitară. Sălile în care sunt administrate aceste evaluări sunt, de regulă, cele în care elevii îşi desfăşoară activitatea în mod obişnuit. Desigur că acestea sunt adaptate, prin eliminarea oricăror materiale didactice care i-ar putea influenţa pe elevi“, au menţionat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.

Testele destinate acestor evaluări sunt ela­borate de Centrul Naţional Pentru Politici şi Evaluare în Educaţie (CNPEE), având un format asemănător cu cel al evaluărilor internaţionale. Testele au un nivel mediu de dificultate şi timpul alocat rezolvării este de 60 de minute.

Lucrările vor fi evaluate în cadrul unităţii de în învăţământ în care învaţă elevul, de către profesorii şcolii. Lucrările trebuie evaluate în cel mult 7 zile de la ultima testare, iar rezultatele nu se afişează, nu se comunică şi nu se înregistrează în catalogul clasei, fiind utilizate strict la nivelul unităţii de învăţământ pentru elaborarea planurilor indivitualizate de învăţare.

Săptămâna viitoare va avea loc Evaluarea Naţională la finalul clasei a IV-a, pe 18 mai fiind stabilită proba la limba română, pe 19 mai cea la matematică, iar pe 20 mai cea la limba maternă. În ultima săptămână a lunii mai este programată Evaluarea Naţională la finalul clasei a II-a.