Premiul Nobel pentru Medicină din anul 2020 a fost acordat celor trei cercetători care s-au ocupat de un alt virus înfricoșător, cel al hepatitei C, scrie La Stampa.
Este vorba despre cercetătorii americani Harvey J. Alter și Charles M. Rice și britanicul Michael Houghton, care au făcut posibilă identificarea acestui virus ucigaș.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că în lume există peste 70 de milioane de cazuri de hepatită, înregistrându-se câte 1 milion de victime, în fiecare an, realitate care face ca această inflamație a ficatului și degenerarea sa frecventă în cancer să devină una dintre principalele urgențe de sănătate, comparabilă cu infecția cu HIV și cu tuberculoza.
Mesajul Comitetului de la Stockholm este clară, medalia de aur și premiul de 10 milioane de coroane suedeze (echivalentul a peste 1.118.000 de dolari) subliniază importanța cercetării medicale pentru lumea globalizată, de la sănătatea individuală la economiile interconectate.
Războiul împotriva virușilor este compus din mai multe bătălii, cu rezultate uneori contradictorii. Dacă cel împotriva COVID-19 este încă în desfășurare, cu testarea mai multor vaccinuri, atacul împotriva virusului hepatitei C, transmis de sânge și fluide corporale, poate fi definit un caz de succes. Astăzi, sunt disponibile teste avansate care au eliminat pericolele de contagiune datorate transfuziilor, iar studiile efectuate de cei trei noi câștigători ai Premiului Nobel au permis dezvoltarea unor medicamente antivirale extrem de eficiente.
Pentru prima dată în istorie, boala este tratabilă, iar specialiştii sunt din ce în ce mai optimişti, susţinând că va sosi şi vremea, deloc îndepărtată, în care virusul hepatitei C va putea fi complet eradicat. Un caz exemplar care oferă instrumente teoretice și practice pentru a depăși amenințarea globală reprezentată de COVID-19.