Premierul Florin Cîțu garantează o creștere economică solidă în 2021, pe fondul celei „mai rapide reveniri din istorie după o perioadă de criză”

0
215

Premierul Florin Cîţu a afirmat joi că în 2020 a fost stopată căderea economiei generată de criza de sănătate şi a fost generată „cea mai rapidă revenire din istorie după o perioadă de criză”, adăugând că în 2021 este garantată creșterea solidă în baza reformelor guvernamentale. 

„În 2020 am stopat căderea economiei generată de criză de sănătate și am generat cea mai rapidă revenire din istorie după o perioadă de criză. O revenire a economiei în V. Reformele pe care le vom implementa în acest guvern, împreună cu tot ce am făcut în 2020, garantează o creștere economică solidă în 2021. Vom avea o economie puternică și mai eficientă de care să beneficieze toți românii!”, a scris premierul României, într-un mesaj pe Facebook.

Potrivit șefului Guvernului, citat de CaleaEuropeană.ro, revenirea în V a economiei este confirmată „fără dubii” de comerțul cu amănuntul.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna noiembrie 2020, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe ansamblu cu 1,4%, datorită creșterii înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+8,1%). Scăderi au înregistrat comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-6,4%) și vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-2,2%).

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna noiembrie 2020, comparativ cu luna precedentă a crescut pe ansamblu cu 0,7%, datorită creșterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+2,2%) și la vânzările de produse nealimentare (+0,6%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 0,3%.

De asemenea, în perioada noiembrie 2020, comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 3,3% datorită creșterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+9,7%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,9%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 7,3%.