Pregătiţi-vă să zâmbiţi, la Copenhaga a fost deschis primul Muzeu al Fericirii

0
945

Finlanda este cea mai fericită țară din lume, dar nici Paraguayul nu se lasă mai prejos, în timp ce Elveția deține recordul mondial al oamenilor cinstiți care returnează portofele pierdute. Acestea și multe alte curiozități care ţin de sfera istorică, filozofică, artistică și tehnologică pot fi aflate, iar unele chiar văzute la The Happiness Museum, Muzeul Fericirii, deschis recent la Copenhaga, în Danemarca.

Situat la subsolul unei clădiri din secolul al XVIII-lea din Orașul Vechi, muzeul a fost creat de Institutul de Cercetare a Fericirii, un organism independent axat pe bunăstare și calitatea vieții, cu scopul de a „demonstra că fericirea este implicată în fiecare domeniu al vieții” și „pentru a le aminti vizitatorilor ce anume le conferă valoare și îi face să se simtă bine».

„Speranța noastră este că oamenii vor ieși din muzeu puţin mai înțelepți, mai fericiți și mai motivați să facă din lume un loc mai bun”, a explicat directorul Meik Wiking.

În timpul în care se află în muzeu, dacă doresc, vizitatorii pot participa la experimente care le testează gradul de fericire, încredere, onestitate și sensibilitatea. Cum ar fi, de exemplu testul portofelului: dacă găsești unul, îl returnezi? O faci doar dacă este gol, sau chiar dacă este frumos şi „plin”?

Un studiu care a fost realizat de altfel în întreaga lume, şi în urma căruia elvețienii au ocupat primul loc pe podiumul onestității, în timp ce italienii s-au situat „doar” pe locul 24 din 40, cu 50% din restituiri.

În afara unei secțiuni despre geografia fericirii, bazată pe World Hapiness Report 2020 din 153 de țări, mai există o alta dedicată zâmbetului, în care oaspeții învaţă să facă diferența între unul autentic și unul forțat și pot studia care parte a gurii misterioasei Mona Lisa exprimă cu adevărat fericirea.