„Povestea Crăciunului”, cel mai nou proiect al Teatrului Național din Iași! Timp de 12 zile, de la ora 19:00, copii, părinți și bunici vor avea ocazia de a petrece timp magic în compania actorilor Naționalului ieșean

0
399

„Povestea Crăciunului” este cel mai nou proiect al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași. Totul începe sâmbăta aceasta, pe 19 decembrie 2020, de la ora 19:00, pe Scena 5, și se va încheia pe 30 decembrie. Evenimentul se va derula pe parcursul a 12 zile, se arată într-un articol BZI.

„Povestea Crăciunului”, cel mai nou proiect al Teatrului Național (TNI) „Vasile Alecsandri” din Iași, va debuta în această sâmbătă, de la ora 19:00, pe Scena 5, și se va încheia pe 30 decembrie. Timp de 12 zile, pe pagina de Facebook a Naționalului ieșean, de la ora 19:00, copii, părinți și bunici vor avea ocazia de a petrece timp magic în compania actorilor Teatrului Național Iași, care vor citi câteva dintre cele mai frumoase povești de Crăciun din literatura română și străină.

Dintre autori amintim: Barbu Ștefănescu Delavrancea, Tudor Arghezi, Frații Grimm, Oscar Wilde, Emilia Plugaru, Florence Holbrook, Elizabeth Harrison, Lev Tolstoi, Hans Christian Andersen, Iuliana Pârvu, Clement Clarke Moore, Michael Morpurgo, L. Frank Baum, Francis Pharcellus Church. Proiectul „Povestea Crăciunului” a fost conceput din dorința de a păstra neîntreruptă frumoasa legătură a publicului cu actorii Naționalului ieșean și de a oferi tuturor iubitorilor de teatru și literatură, indiferent de vârstă, binemeritate momente de bucurie și liniște sufletească, în aceste zile de sărbătoare.

Prima ediție a proiectului „Lecturi³” derulat de Naționalul ieșean și-a desemnat câștigătorul: „Sindromul Quijote” de Carmen Dominte, în regia lui Radu Ghilaș

Pe de altă parte, în cadrul proiectului „Lecturi³”, derulat de Naționalul ieșean, s-a desemnat câștigătorul: „Sindromul Quijote” de Carmen Dominte, în regia lui Radu Ghilaș. În acest moment, la Sala Studio, echipa spectacolului a început repetițiile pentru ca această producție să intre în repertoriul TNI, la finalul lunii decembrie. Distribuție: Dumitru Georgescu, Doina Deleanu, Adi Carauleanu. Scenografie: Rodica Arghir. Video design: Andrei Cozlac. Muzica originală și prelucrări: Odry Bârca.

Dedicat promovării dramaturgiei românești contemporane și dezvoltat împreună cu partenerii instituției

Dedicat promovării dramaturgiei românești contemporane și dezvoltat împreună cu partenerii Naționalului – Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) și Revista Alecart, proiectul a început prin parcurgerea unui fond de texte de teatru de către un juriu de lectură. În prima etapă, derulată pe parcursul stagiunii 2019-2020, au fost selecționate 6 piese care au ajuns la public sub forma spectacolelor-lectură: „Dispariții” de Elise Wilk, „Autorul” de Radu Herjeu, „Gertrude” de Radu F. Alexandru, „Sindromul Quijote” de Carmen Dominte, „Primele șapte comedii ușoare pentru oameni triști” de Ștefan Caraman și „Bărbatul cu trei picioare” de Mircea M. Ionescu. În etapa finală, în urma evaluărilor juriului, s-a decis care dintre cele 6 texte prezentate în lectură publică va fi produs de Teatrul Național și va intra în repertoriu până la sfârșitul acestui an.