Compania poloneză de reciclare Elemental Holding va construi o fabrică de 182 milioane EUR pentru tratarea bateriilor și a altor metale care conțin deșeuri. Fabrica va fi prima din UE și una dintre primele din lume, relatează RFI.
Vehiculele electrice sunt principala soluție pentru reducerea emisiilor de CO2 în transport, precum și a poluării aerului, dar extinderea utilizării lor va produce o altă problemă – bateriile uzate. Reciclarea poate reduce nevoia de extragere a mineralelor și de fabricare a materiilor prime.
Nu există multe fabrici de reciclare în întreaga lume, deoarece numărul de vehicule electrice este scăzut. De exemplu, producătorul german de automobile Volkswagen a deschis recent o fabrică pilot în Salzgitter, în timp ce compania canadiană Li-Cycle dezvoltă cea mai mare fabrică de reciclare a bateriilor din America de Nord.
Compania poloneză Elemental Holding colectează și reciclează metale și deșeuri electrice din grupul platinei, activând în Polonia, alte țări europene, Orientul Mijlociu și Statele Unite ale Americii.
Potrivit Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), fabrica din Polonia va produce metale secundare și alte materiale care pot fi refolosite ca materii prime pentru baterii noi sau alte aplicații, oferind un serviciu esențial în lanțul valoric al bateriilor litiu-ion .
Producția și utilizarea bateriilor și metalelor reciclate pot duce la economii de carbon de până la 98% comparativ cu omologii lor primari, precum și la o utilizare mai eficientă a resurselor naturale rare.
BERD a declarat că a aprobat un împrumut de 25 de milioane EUR pentru Elemental Holding în cadrul unui pachet mai larg pentru finanțarea construcției acestei fabrici de pionierat, una dintre primele din lume care tratează bateriile litiu-ion uzate pentru vehiculele electrice și alte deșeuri care conțin metale care sunt critice pentru e-mobilitate.
Facilitatea din Polonia presupune utilizarea unei tehnologii inovatoare de ultimă generație furnizată și cofinanțată de Centrul Național Polonez pentru Cercetare și Dezvoltare (NCBR), cu sprijinul Comisiei Europene.